• Külföld
Maksa Mónika

Olaszországon átívelő kerékpárutat építenek

Az olasz kormány olyan bicikliút-hálózatot akar építeni, amely az Autostrada del Sole autópályához hasonlóan összeköti Észak- és Dél-Olaszországot.

A kerékpárút Velencétől Leccéig fog vezetni, és a kormány a következő három évben 91 millió eurót (28,3 milliárd forintot) költ a projektre.

Hétmillió olasz biciklizik naponta.

Hétmillió olasz biciklizik naponta.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A Ciclovia del Sole (A Nap kerékpárútja) négy szakaszra tagozódik majd. Az első, 679 kilométeres út a nyugat-keleti tengelyen halad, Torinót fogja összekötni Velencével. Friuli-Venezia Giulia tartomány már az útvonal meghosszabbításán dolgozik Velencétől Triesztig. A második, 400 kilométeres szakasz Veronát fogja összekötni Firenzével. A Közép-Olaszországon áthaladó szakaszt pedig Rómánál egy "biciklis körgyűrű" alkotja majd. Dél-Olaszországban elsőként egy 250 kilométeres szakaszon épülne meg a kerékpárút Venosa és Villa Castelli között.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kormány kombinálni akarja a vasutat a kerékpárúttal. Az új szakaszok a tervek szerint hozzákapcsolódnak majd az európai kerékpárút-hálózathoz is. Olaszországban 22 ember biciklizik. Közülük hétmillióan naponta használják a biciklit. Az országban azonban kevés bicikliút van, mindössze négyezer kilométeren lehet kerékpárúton haladni – írja az MTI.

    Top 16