• Külföld
Faktor

Olaszország nem ért egyet az EU-val a migránsok regisztrálásáról

Matteo Renzi olasz miniszterelnök megdöbbentőnek nevezte az Európai Bizottságnak az Olaszországgal szembeni kötelezettségszegési eljárását. Az EU szerint ugyanis Olaszország hiányosan regisztrálja a migránsokat.

Fotó: Europress / Miguel Medina - AFP

Fotó: Europress / Miguel Medina - AFP

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Olaszországgal szemben a bevándorlók hiányos regisztrációja miatt. Az olasz miniszterelnök a bejelentést megdöbbentőnek nevezte. Azt mondta, az olasz belügyminisztérium adatai szerint az utóbbi hónapokban érkezett migránsokat 100 százalékosan regisztrálták.

Matteo Renzi azt mondta: "Olaszország megtette kötelességét a migrációs válság kezelésében, Európa vajon hasonlóképpen cselekszik-e? Mi Európa szerepe: szabályzatok, bürokrata előírások, irányelvek bevezetése vagy a problémák megoldása?" - írja az MTI.

Az EU az olasz kormány által ígért regisztrációs központok (hot spotok) megnyitását is sürgette. Az olasz miniszterelnök azt mondta, Lampedusa-szigetén már működik egy és csütörtökön regisztrációs központot nyitnak a dél-olaszországi Tarantóban is.

Az EU azt mondta, akár erő alkalmazásával is regisztrálni kell a migránsokat. A belügyminiszter szerint azonban a migránsok mindent megtesznek azért, hogy ne tudjanak tőlük ujjlenyomatot venni.

Top 0