• Külföld

Az összeomlás szélén áll az olasz befogadási rendszer

Az olasz belügyminisztérium új rendelkezést léptetett életbe. A rendelkezés alapján minden megyének hetven embert kell befogadnia az újból felerősödött bevándorlási hullám miatt.

Ez az első alkalom, hogy Olaszországban nem csak a tartományok és városok, hanem a megyei prefektúrák és közigazgatások is utasítást kaptak a menekültek befogadására. A rendelet nyolcvan megyét érint, mindegyiknek hetven embert kell elszállásolnia. Az Il Messaggero című római napilap szerint 5600 embert azonnal el kell helyezni, mert nekik már nem jutott hely a befogadóállomásokon.

Forrás: Europress - AFP/Giovanni Isolino

Forrás: Europress - AFP/Giovanni Isolino

Az olasz rendőrség közben őrizetbe vett két szenegáli férfit, mert a velük érkezett migránsok azt vallották róluk, hogy emberkereskedők. Az Olaszországba érkezettek elmondták, hogy először Tripoli mellett egy táborban tartották őket, majd a tengerparti Sabrathából keltek útra.

Azokat a migránsokat érinti az azonnali intézkedés, akiket a dél-olaszországi regisztrációs központokban (hot spot) azonosítottak, és menekültkérelmet nyújtottak be. Többségük Afrikából érkezett. A belügyminisztérium tervezete szerint ha kell, akkor nem csak az üresen álló kaszárnyákban, iskolákban, hanem a szervezett bűnözéstől lefoglalt ingatlanokban is megszállhatnának a menekült családok, gyerekek és nők.

Sok nő terhesen érkezik meg az olasz partokra. Egy fiatalkorú terhes lány nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a líbiai táborokban megerőszakolták.

Az intézkedést az utóbbi egy hétben felerősödött migráció tette szükségessé. Egy hét alatt ugyanis több mint 13 ezer ember érkezett a dél-olaszországi partokra. Őket az olasz parti őrség és más nemzetiségű hajók mentették ki az Észak-Afrika és Itália közötti tengerszakaszról. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) adatai szerint a múlt héten három hajószerencsétlenség is történt, ami miatt hétszázan haltak meg. A partra érkezettek szerint pedig negyven kisgyerek is életét vesztette a tengeren.

Forrás: Europress - AFP/Gabriel Bouys

Forrás: Europress - AFP/Gabriel Bouys

Az északnyugat-olaszországi Ventimiglia tengerpartján lesátorozott 150 afrikai migránst hétfőn a helyi püspök fogadta be a város egyik templomának termeiben. Olasz sajtóértesülések szerint Lombardia tartományban, ahol 14 ezer migráns van a befogadóállomásokon, a helyi prefektus arra adott utasítást, hogy csak a nemzetközi menekülteknek számító szíriaiak és eritreaiak maradhatnak, a többieknek, akik egyéves olasz humanitárius tartózkodási engedélyt kaptak, el kell hagyniuk a táborokat.

Olaszországba az év eleje óta 42 ezer ember érkezett: ez nem több, mint amennyi a tavalyi év azonos időszakában volt. 2015-ben azonban - amikor az év egészében 150 ezren érkeztek - az azóta lezárt balkáni útvonal még enyhítette az Olaszországra nehezedő migrációs nyomást.

A Corriere della Sera című olasz napilap azt írja:

A nyár elején járunk, és az olaszországi befogadási rendszer már teljesen telített, az összeomlás szélén áll.

A lap úgy tudja, hogy az ismét felerősödött migrációs hullám feszültséget okozott a belügyi tárca és a titkosszolgálatok között, mivel a titkosszolgálatok elfelejtettek szólni, hogy Líbiából és Egyiptom partjairól is tömegesen indulnak a migránscsoportok. Giovanni Pinto, az olasz határőrség központi igazgatója szerint 800 ezren indulásra készen várnak az észak-afrikai partokon - írja az MTI.

Top 0