• Külföld
Faktor

Több méteres hó fedte be a kisvárost, így küzdöttek ellene a hegyi településen

Az Olaszország középső részén található Capracotta település már korábban is bekerült a hírekbe, amikor hatalmas havazás sújtotta.

Sokszor beszélünk mikroklímáról, de az Appenninekben található Molise régió feltétlenül ide tartozik. Ha itt összejönnek a körülmények, akkor garantált a méteres havazás. Az olasz meteorológusok a héten figyelmeztettek, hogy havazás terítheti be a környéket, a jóslat pedig tökéletesen bejött.

A sea-effect havazás azt jelenti, hogy a melegebb tengerfelszín felől a hegyek felé fújó szél a hegyoldalnak (jelen esetben az Appennineknek) ütközve megemelkedni kényszerül és a benne lévő nedvesség havazás formájában kicsapódik.

A hóvastagságról eltérő adatokat olvasni az olasz oldalakon, 1 és 3 méter között bármilyen érték előfordul a többnapos havazás után, de talán a két méterhez közeli mennyiség egy jó átlagnak tűnik - írja a Síelők.hu.

Négy évvel ezelőtt a település bejelentkezett a Guinness rekordra, mondván akkor 18 óra alatt 256 centiméter hó hullott. Mivel 18 órás kategóriát nem tartanak nyilván, így a 24 órás havazásként, többek meglepetésére, a Guinness elismerte világrekordként - írja az Időkép.

A mostani havazásnál a rekord nem merült fel az 1421 méteres magasságban található településen, de volt gondjuk a hóval az biztos:

Kommentek:

Top 0