• Külföld
Faktor

Olasz javaslat a migránsok kitoloncolására

Közös európai rendszer a migránsok kitoloncolására, valamint az Európai Unió és a kiinduló, illetve tranzitországok közötti együttműködés szerepel az olasz kormány által kidolgozott javaslatcsomagban. A javaslatokat Matteo Renzi olasz miniszterelnök az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökének küldte el.

Az Ansa olasz hírügynökségnél úgy tudják, hogy a Migration Compact angol nevű javaslatcsomagot nem hivatalos dokumentumként (non paper) az európai unió külügy- és védelmi minisztereinek hétfői találkozóján mutatják be. Matteo Renzi külön levelet is írt a dokumentumhoz. A levél címzettje Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke

Foto: Europress - SeanGallup/GettyImages

Foto: Europress - SeanGallup/GettyImages

Renzi arról ír a levélben, hogy kritikus fázisba érkezett migrációs helyzet, amely már a schengeni mozgásszabadságot is veszélyezteti, ezért sürgős lépéseket kell tenni a megoldására. Ehhez szükség van a harmadik országokkal - vagyis a migránsok kiindulási és az általuk érintett tranzitországokkal – folytatott, célzott és megerősített kooperációra.

Európai szintű finanszírozás kellAz olasz kormány javaslatcsomagja az EU és Törökország között márciusban született migrációs megállapodást tekinti az első és tökéletesíthető próbálkozásnak az unión kívüli országokkal folytatott együttműködésben, kijelentve, hogy ebből kiindulva megállapodási modellt kell kidolgozni más országokkal, köztük az afrikai államokkal is.

Az olasz elképzelés szerint az EU pénzügyi és operatív támogatást nyújt, ezért cserébe pedig az ebben részesülő partnerországok világos kötelezettségeket vállalnak a határaik ellenőrzése, a migrációs áradat megfékezése és csökkentése, a visszatoloncolt személyek visszafogadása, az emberkereskedelem elleni küzdelem terén – írja az MTI. Elemzők szerint Róma harmadik országként elsősorban Líbiára gondol, ahonnan az olasz partokra érkező bevándorlók kilencven százaléka indul el.

Matteo Renzi európai szintű finanszírozást és kezelést szorgalmaz egy rendkívüli visszatoloncolási terv érdekében az EU területéről, és ezzel egy időben jogi, logisztikai, pénzügyi és infrastrukturális támogatást a partnerországokban a migráció kezelésére, tüzetes ellenőrzéssel a menekültek és a gazdasági bevándorlók között.

Top 0