• Külföld
Faktor

"A rokonaik nevét kiabálják, de már senki nem válaszol" - csak romok maradtak az olasz városból

A közép-olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma 241-re emelkedett, csak Amatrice városában mintegy négyszázra teszik a sérültek számát. Kétezerötszázan maradtak otthon nélkül. A lakosok sátrakban és a szabad ég alatt töltötték az éjszakát. A város és lakóinak élete romokban hever.

Fotó: Europress / Filippo Monteforte - AFP

Fotó: Europress / Filippo Monteforte - AFP

A keresőcsapatok fáradhatatlanul dolgoznak, de egyre többször találnak holttesteket a romok alatt túlélők helyett - írja az El País.

"Amatrice a romba döntött Paradicsom. Egy gyönyörű város volt, amiből nem maradt semmi."

- mondta a szomszédos faluban élő Daniele. A 30 éves férfi önkéntesként segít a mentőcsapatoknak, így közel ötezren kutatnak túlélők után.

"Sok olyan embert ismertem, aki meghalt, vagy akit még mindig nem találtunk meg. Mind ismertük egymást, egy nagy család voltunk. Még mindig nem tudok arra gondolni, mi lesz velünk. A házamba sem mertem visszamenni, inkább egy sátorban aludtam néhány órát, aztán mentem vissza - segíteni."

A város segítség nélkül nem fog újraszületni. A földrengés előtt is kevesen laktak itt, most pedig még nem lehet tudni, hányan élik túl a tragédiát.

A törmelékek között sokan könnyes arccal járkálnak fel-alá, közben a rokonaik, ismerőseik nevét kiabálják - válasz azonban nem érkezik tőlük. A szerencsésebb túlélők egymással beszélgetnek, és veszik sorra, ki menekült meg. Guiliana azt meséli, szerencsés volt, mert hamar felriadt, és ki tudott menekülni a házából. A testvére révén azonban ő is megtapasztalta a tragédiát.

"Az öcsém is felébredt - és végignézhette, ahogy a falak rádőlnek a feleségére, a tető pedig rászakad a 27 éves fiára. Mindketten azonnal meghaltak a törmelékek alatt. Mielőtt felfoghatta volna, mi történt, meghallotta a szomszédja sikolyait. Őt sikerült megmentenie. A családját nem."
Kommentek:

Top 0