• Belföld
Faktor

Döbbenetes látvány a Dunán, elszabadult rakomány úszott el a horgászok szeme előtt

Az olajoshordók Kulcs környékén tűntek fel.

Egy Facebook-csoportba tett ki képeket és rövid leírást egy horgász arról, hogy olajoshordók úsztak a Dunán. A férfi az Indexnek elmondta, Dunaújváros fölött, Kulcs magasságában kezdett el horgászni, de egyre zavaróbb volt, hogy sorra úsztak el a vízben a parthoz hol közelebb, hol távolabb olajoshordók, illetve szemeteszsákok.

Legalább hat hordó úszott el már, amikor az egyik annyira közel jött a parthoz, hogy lemászott érte és kirángatta a vízből. Bár a záróplomba rajta volt, abból, hogy a keze milyen olajos lett, és a hordón szereplő feliratból arra következtetett, hogy a MOL-hordók tartalma kenőolaj. A felirat szerint dízelmotorolajról van szó.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A zárt Facebook-csoport bejegyzése eljutott a MOL-hoz is, telefonon fel is hívták a cégtől, hogy megkérdezzék, milyen hordókat és mennyit látott. Illetve azt is, hogy pontosan hol találhatóak, mert ők felveszik a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel is. A cégtől rátelefonáló hölgy azt mondta, em tőlük kerültek a vízbe a hordók, és rajta vannak, hogy azok ki is kerüljenek a folyóból.

Egy ott élő olvasó jelezte, hogy vasárnap éjfél körül nagy robajra lettek figyelmesek. Úgy tűnt, hogy megrekedt egy három uszályból álló szállítmányt toló hajó a Duna kulcsi szakaszán. Hétfő hajnalra a hajó már elment, de az uszályok ott maradtak. Ő valószínűnek tartja, hogy a hordók erről, az állítólag Adonyba tartó uszályról eshettek le.

A MOL közleményben tájékoztatta a portált:

"A MOL évente több mint 150 ezer, hordós kiszerelésű kenőolajat értékesít partnereinek, közúti szállítással. A MOL a tegnapi nap folyamán értesült arról, hogy MOL logós kenőolajas hordót találtak a Duna mentén, Kulcs településnél. A vállalat azonnal kezdeményezte az ügy kivizsgálását, és követve az ilyenkor érvényben lévő szabályokat, értesítette az Országos Katasztrófavédelmet. A MOL információi alapján a szóban forgó hordók nem a MOL telephelyéről kerültek a Duna vízébe, nem a MOL tulajdonában állnak. Az Országos Katasztrófavédelemmel együttműködve természetesen a vállalat kész részt venni a mentesítésben."

A katasztrófavédelem pedig azt írta:

"A katasztrófavédelem ügyeletére az elmúlt napokban nem érkezett bejelentés olajoshordókkal kapcsolatban. A szóban forgó eset egy közösségi portál zárt csoportjába írt poszt formájában jutott a hatóságok – köztük a katasztrófavédelem – tudomására. A készenléti szervek haladéktalanul megkezdték a hordók felkutatását, azonban sem a tegnap esti órákban, sem ma délelőtt nem találtak a Dunán úszó olajoshordókat.

A hordók keresésében a Duna alsó szakaszán működő katasztrófavédelmi igazgatóságok, a rendőrség és a területileg illetékes vízügyi igazgatóságok vesznek részt.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek megnyugtató rendezése érdekében fontos, hogy ha valaki veszélyes helyzetet lát, először haladéktalanul jelezze azt a 112-es segélyhívó számon, és csak ezután tegye közzé az információit a közösségi portálokon. A készenléti szervek és a különféle helyzetek kezelésére hivatott államigazgatási szervezetek akkor tudják megfelelően ellátni a feladataikat, ha időben jelzést kapnak a kialakult veszélyhelyzetről vagy szabálytalanságról. A tűzoltók munkája is akkor eredményes, ha a lehető leggyorsabban megérkezik hozzájuk a segélyhívás."

Kommentek:

Top 0