• Belföld
Faktor

Október 23. - Íme a programok, idén is kétnapos rendezvénysorozatot tartanak

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket.

Forrás: MTI-Máthé Zoltán

Forrás: MTI-Máthé Zoltán

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket, koszorúzásokat az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján. A központi programok hétfőn a hagyományos műegyetemi megemlékezésekkel, fáklyás felvonulással kezdődnek. Kedden a Parlament előtt felvonják a nemzet lobogóját, Orbán Viktor kormányfő a Terror Háza Múzeum előtt mond ünnepi beszédet. Este a Szabadságkoncert zárja az ünnepet.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. Október 22-én, hétfő délután koszorúzást tartanak az 1956-os Műegyetemi emlékműnél. Itt beszédet mond Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A megemlékezés végén ünnepélyes menet indul a műegyetemi emlékünnepségre, ahol mások mellett Boross Péter egykori miniszterelnök mond beszédet.

A Műegyetemtől 16.30-kor indul a fáklyás menet a Szent Gellért tér, Szent Gellért rakpart, Várkert rakpart, Casino, Ybl Miklós tér, Clark Ádám tér, Fő utca, Jégverem utca, Bem rakpart, Bem tér útvonalon - írja az MTI. A Bem téren Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond beszédet. Este a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén fényfestés lesz látható.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Kedden a központi rendezvények a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját. A díszünnepséget délután a Terror Háza Múzeumnál tartják, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Zeneakadémia orgonaavató koncertjén mond beszédet.

    Az ünnepi programokat este a Millenárison a "Szabadságkoncert 1956" zárja, amelyen fellép a Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna and the Barbies. Emellett számos kapcsolódó programmal is készülnek a nemzeti ünnepre. Október 22. és november 4. között nosztalgia-villamosok közlekednek a 4-6-os és a 47-49-es villamos útvonalán. A vonalak egy-egy ikonikus helyszínén, a megállóban korabeli ruhába öltözött fiatalok - rikkancsok - szerepükhöz hűen osztogatják az archív hírekből válogatott újságot, továbbá interaktív kiállítás is lesz.

    Október 23. és november 4. között Időkapuk elnevezéssel interaktív játékot tartanak. Október 23-án a Terror Háza Múzeumnál a Hősök falánál gyertyagyújtást tartanak, a Rákoskeresztúri új köztemetőben a 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.

    Kommentek:

    Top 16