• Külföld
Faktor

Ökoterrorista - kiabálta a gyerek az iskolában, terrorelhárítókat hívtak

A brit kormány még 2007-ben indított programot a terrorizmus megfékezésére és kiszűrésére. A program keretében 4 alatt 1839 olyan 15 év alatti gyereket azonosítottak, akik valószínűleg radikális nézeteket vallanak.

A Channel nevű program még 2007-ben indult a kormány terrorelhárítási stratégiájának részeként. Kiváltó oka a 2005-ös londoni terrortámadás volt, amikor július 7-én 4 terrorista robbantotta fel magát metrókon és egy emeletes buszon. A robbantásoknak 52 halálos áldozata volt.

A program keretében legalább 400 tíz év alatti gyereket azonosítottak, akikről korábban kiderült, hogy radikális nézeteket vallanak. Csaknem 2000 gyereket minősítettek veszélyesnek. De a fő cél mégsem az, hogy csupán azonosítsák a gyanús fiatalokat, hanem, hogy megállítsák a radikalizálódási folyamatot, sőt, vissza is fordítsák - írja a BBC.com

A croydoni Trinity School diákjai. Fotó: Europress / Franck Fife - AFP

A croydoni Trinity School diákjai. Fotó: Europress / Franck Fife - AFP

A Channel programot erősíti egy tavaly nyáron érvénybe lépett jogszabály is, amit megelőzési kötelességnek hívnak. Ennek lényege, hogy az iskoláknak, börtönöknek vagy akár az önkormányzatnak kötelessége, hogy jelentse azokat a személyeket, akik szerintük szélsőséges nézeteik miatt veszélyben vannak, és másokat is veszélybe sodorhatnak. Ezeket az embereket próbálják majd bevonni a Channel programba.

Veszélyben a fiatalokVeszélyes gyorsasággal terjednek ugyanis a radikális nézetek a fiatalok között. A kivégzésest, sok esetben lefejezést mutató videókat már szinte bárki elérheti az interneten. Mindezt csak gyorsítja, hogy ezeket a videókat küldözgetik is egymásnak a fiatalok. Az Iszlám Állam propagandavideói ugyanekkora veszélyt jelentenek. Tavaly júniusban talán a videók hatásra is három fiatal londoni muszlim diáklány utazott Szíriába, hogy csatlakozzon a terroristákhoz. Az elmúlt 4 évben majdnem 2000 15 év alatti gyerekről jelentették, hogy radikalizálódtak.

StigmatizációArra is gondolni kell, hogy a folyamatos figyelés, aggódás és jelentések bumeráng hatást váltanak ki, csak tovább fokozzák a radikális nézeteket. Fennáll a veszélye ugyanis annak, hogy a megfigyelések miatt egyre több muszlim válik radikálissá, hiszen azt érezhetik, hogy valaki folyamatosan figyeli őket. A rendszer túlérzékenysége miatt pedig olyanokat is kihallgathatnak, akik éppen csak elszólták, vagy egyszerűen csak szerencsétlenül fejezték ki magukat. Az egyik muszlim anya azt mondta a BBC-nek, hogy 14 éves fiát azért hallgatták ki a terrorelhárítás emberei, mert az iskolában azt mondta, hogy "ökoterrorista".

A fiútól a kihallgatáson megkérdezték, hogy, hogy tagja-e az Iszlám Államnak. Az anya szerint

a tanár dolga az, hogy tanítsa a gyereket, nem pedig az, hogy kémkedjen utána.

A brit kormány szerint a Channel program sikeres. Már már több embert tudtak megmenteni azzal, hogy kiemelték a radikálisok világából.

Top 0