• Tech

Okostelefonos applikációval terjeszkednek a tálibok

Eltávolítottak egy androidos applikációt a Google Play áruházából, amelyik tálib videókhoz és nyilatkozatokhoz adott hozzáférést.

Az afganisztáni tálibok egy androidos applikációt fejlesztettek ki okostelefonokra, hogy szélesebb közönséghez juttathassák el az üzeneteiket.

Az Alemarah nevű applikáció pastu nyelvű videókhoz és nyilatkozatokhoz adott hozzáférést. Egy amerikai székhelyű terrorellenes szervezet nyomására távolították el a Google Play áruházából pénteken.

Illusztráció. Fotó: Europress - Sean Gallup / Getty

Illusztráció. Fotó: Europress - Sean Gallup / Getty

A tálibok az applikációval a digitális jelenlétüket kívánták növelni. A fegyveres szervezetek régóta használják arra a közösségi médiát, hogy a támogatóikkal és ellenfeleikkel kommunikáljanak. A Twitteren egy tálib szóvivő működtet egy hivatalos fiókot, a szimpatizánsaik pedig gyakran osztanak meg fiktív híreket és gúnyolják az afgán kormányt. A tálibok egy kódolt üzenetküldő szolgáltatást és egy ötnyelvű weboldalt is működtetnek.

Az új applikáció a tálibok és az Iszlám Állam rivalizálásának a terepe is lehetett volna egy iszlámkutató szakember szerint. Köztudott, hogy az Iszlám Állam profi módon használja a digitális platformokat. Tavaly ők is kifejlesztettek egy Android applikációt, hogy biztonságosabb kommunikációs csatornát hozzanak létre, mint a könnyen lenyomozható közösségi média.

Tálibok. Fotó: Europress - Getty

Tálibok. Fotó: Europress - Getty

Azzal, hogy az új applikáció pastu nyelven volt elérhető, a tálibok a Kelet-Afganisztánban élő lakosságot szólították meg, amely felett az Iszlám Állam is át akarja venni az irányítást – mondta a szakember a Guardian-nek.

Top 0