• Tech
Faktor

Pusztító új szokás: gyűjtjük és őrizgetjük a régi telefonokat

Sokkal hasznosabb lenne, ha nem vennénk minden évben vagy minden második évben új készüléket.

2007, vagyis az első iPhone megjelenése óta 7 milliárd okostelefont adtak el világszerte. 2008-ban 139 millió, 2013-ban pedig nagyjából egymilliárd, 2016-ban másfél milliárd új készülék kelt el. Ezekből a számokból indul ki a Francia Környezetvédelmi Ügynökség (ADEME), és a France Nature Environnement (FNE) közös kutatása.

Az eredményeket épp a legújabb iPhone megjelenésének idején publikálták. Az új okostelefonok egyre nagyobb képernyővel rendelkeznek, és ötvenféle fémet használnak fel a gyártásukhoz. Ez nagyjából kétszer annyit jelent, mint a mobilkorszak kezdetén, a kilencvenes években. A modern okostelefonokat nehéz a környezet károsítása nélkül újrahasznosítani, mert sok bennük a fémötvözet. Az akkumulátorok ráadásul sok modellben nem cserélhetők és általában nincsenek pótalkatrészek sem. Vagyis a gyártók célja, hogy a fogyasztó minél gyakrabban cserélje készülékét vadonatújra.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Egy átlag francia kétévente cseréli okostelefonját, miközben a levetett készülékek csaknem kilencven százaléka még működőképes. A vásárlás mögött egyébként nem a jobb szolgáltatás iránti igény, hanem sokkal inkább a divat, a társadalmi elvárás és egyéb vélt vagy valós tényezők állnak. Az okostelefonok gyakori cseréje azonban súlyos környezeti és egyéb globális ártalmak forrása. Ha csak az ökológiai károkat nézzük, itt a neodímium-kitermelés fokozásából adódó kínai környezetkárosítás. Ezt a mobilok és a GPS-eszközök gyártásához szükséges ritka fémet 97 százalékban kínai, belső-mongóliai bányák adják a világpiacnak. De a bonyolult bányászati technológiával járó vegyipari folyamatok gyakorlatilag ellehetetlenítették a helyi élelmiszer-termelést – írja a Le Figaro.

  Ennél sokkal súlyosabb és komplexebb probléma, hogy a ritka fémekben gazdag Kongói Demokratikus Köztársaságban az évtizedek óta zajló, és milliónyi áldozatot szedő polgárháborúk fő oka épp a fémbányák fölötti ellenőrzés megszerzése. A helyi hadurak törzsi hadseregei pusztítják egymást, de főleg a nyersanyagban gazdag körzetek civil lakosságát. A két francia szervezet szerint az átlag fogyasztó is tehet a károk mérsékléséért.

  A szervezetek szerint először is jól kell megválasztani az új készüléket. Például jó irány, ha cserélhető akkuval rendelkező mobilt választunk. Ha pedig meg akarunk válni tőle, ne a fiókba tegyük, célszerűbb eladni egy használt telefonokkal üzletelő kereskedésben, vagy visszavinni az eredeti üzletbe, amely köteles visszavenni. Ezeket a készülékeket a lehetőség szerint környezeti ártalmak nélkül újrahasznosítják. Továbbá: nem kell mindig új készüléket vásárolni, jól jöhet egy használt is, és bérelni is lehet.

  Az ADEME és az FNE felmérése szerint azonban ma a franciák 30 millió készüléket őriznek a fiókok mélyén és csak a levetett készülékek 15 százalékát hasznosítják újra biztosan. A francia adatok persze nem érvényesek a világra, de a HVG is arra figyelmeztet, hogy az okostelefonok környezetkárosító felhasználása globális tendencia lehet.

  Kommentek:

  Top 16