• Tech
Faktor

Mindenki függ valamitől: a legtöbb magyar például a telefonjától is

Ma már szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne, vagy ne használt volna már életében okostelefont. Az ilyen készülékek rengeteg funkciójukkal és gyorsan megtanulható használatukkal az emberi szokásokat is átformálták.

A Phonebox több ezer résztvevővel készített felmérése szerint ma Magyarországon a felnőttek 80 százaléka használ okostelefont, legyen szó Androidos készülékről, iPhone-ról, vagy egyéb típusról. A kutatásból az is kiderült, hogy a készüléktulajdonosok 90 százaléka érzi magát feszülten és kimondottan kellemetlenül, ha mobilja nem lehet elérhető távolságban a nap minden percében.

A cég összegyűjtötte az 5 leggyakoribb és legkirívóbb esetet, ami okostelefon-függőségre utal és amikben a akár magunkra is ismerhetünk.

1. Pihenés telefonnal a kezünkben

A felmérés alapján megállapítható, hogy a kérdőívre válaszolók és okostelefonnal rendelkezők 90 százaléka rendszeresen használja mobiltelefonját szabadidejében szórakozásként, vagy unaloműzőként.

2. Az ebédnél is információkat keresünk

Étkezések közben a megkérdezettek 75 százaléka használja a mobilját. Legyen szó akár egy ebédről vagy vacsoráról, akkor is, ha társaságban van.

3. Telefonnal az ágyban

A tulajdonosok 80 százaléka veszi kézbe mobilját este lefekvés előtt. Valamint ugyanennyien felkelés után egyből megnézi a Facebookot vagy az emailjeit. Ez a megszokás az alvás minőségét is rossz irányba befolyásolhatja, és a délelőtti szellemi aktivitást is jelentősen csökkenti.

4. Munka közben

Ha van rá lehetősége, akkor mindenki magával viszi mobilját a munkahelyére, és a megkérdezettek 65 százaléka munka közben is használja, magáncélra.

5. Vezetés közben is kézben tartjuk

Az egyik legveszélyesebb jele a függőségnek, ha okostelefonunkat még vezetés közben is gyakran nyomkodjuk. Persze nem a hagyományos értelemben vet telefonálásról van szó. Az okostelefonnal rendelkezők 30 százaléka rendszeresen kézbe veszi vezetés közben is a telefonját.

Természetesen a technikai fejlődés velejárója az, hogy időnk egyre nagyobb százalékát töltjük technikai eszközeinkkel, mivel ezek megkönnyítik a munkát és a magánéletet is. A felsorolt esetekben azonban érdemes odafigyelni, mivel gyakran akaratlanul és feleslegesen is a készülékünk után nyúlunk.

Kommentek:

Top 0