• Tech

Okosotthon: magyar találmányok csökkenthetik gombnyomásra a rezsit

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával több olyan új találmányt is fejlesztettek az utóbbi időben, amely egyszerűbbé és olcsóbbá teheti mindennapi életünket. Mostantól gombnyomással lesz irányítható otthonunk, a kábelek pedig saját meghibásodásukról értesíteni fognak.

Egyszerűbb lesz a háztartás is. Illusztráció.

Egyszerűbb lesz a háztartás is. Illusztráció.

Már idén irányíthatjuk okosházunkatAz automatizált épületfelügyeleti rendszert például otthoni számítógépről is lehet működtetni, és átlagosan 20-25 százalék energiát takarít meg. Az Optimál nevű fejlesztéssel összehangoltan lehet az otthonok fűtését, hűtését, világítását, de kényelmi és biztonsági rendszerét is hatékonyan működtetni.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a rendszer cégeknél már elérhető, de az otthoni változat jóval egyszerűbben használható. A komplex rendszer egy egész épület működését hangolja össze, így nem csak spórolni segít, de a környezetet is kíméli.

A rendszert az Optima Klíma Zrt. fejlesztette. A cég olyan eszközökön dolgozik, amelyek a jövő okosházaiban alkalmazhatók. Az automatizált épületfelügyeleti rendszer pedig valószínűleg már idén elérhető lesz a magyar piacon.

A kábelek maguktól jelzik a hibát. Illusztráció.

A kábelek maguktól jelzik a hibát. Illusztráció.

A kábelek sem buták többéA találmányok a hibák elhárítását is könnyebbé teszik. A VLG Kábelkereskedelmi Kft. például olyan kábelt fejlesztett ki, amely, ha meghibásodik, azonnal kimutatja a hiba helyét. A Prim Hírek szerint, ha például távvezetékként fektetik le, akkor külső energiaforrás felhasználása nélkül, 1-3 méter pontossággal jelzi a hálózati felügyeleti központ felé, hogy hol történt a hálózatban szakadás, sérülés vagy illetéktelen beavatkozás.

A szerelőknek sem kell sokáig keresni a falban a vezetéket, tehát ezzel a fejlesztéssel is jelentős összeget lehet spórolni, hiszen nem kerül pluszpénzbe a hiba helyének feltárása.

Erre már nem nagyon lesz szükség. Illusztráció.

Erre már nem nagyon lesz szükség. Illusztráció.

Kintre tévé helyett okostelefonA kecskeméti Silicon Dreams Kft. olyan mobilis, könnyen telepíthető kültéri zárt láncú televíziós rendszert fejlesztett ki, amellyel kiválthatóvá válnak a tévékészülékek, óriáskivetítők és LED-falak. A cég a wifitechnológiát alkalmazó szélessávú „peer-to-peer” (P2P) technológiával az okostelefonokat tévéként tudja működtetni, kiváltva a többi megjelenítő eszközt.

A peer-to-peer vagy P2P paradigma lényege, hogy az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül. A peer-to-peer két hasonló dolgot takar: a számítógépek egyenrangú technológiai szintű kapcsolódási módját egy helyi hálózaton, valamint valamilyen célból közvetlenül kapcsolódó szoftver megoldások működési elvét. A közvetlen kapcsolat hibatűrőbb felépítést, skálázhatóságot jelent, de nehezebb az adminisztráció, de a P2P az erőforrásokat is pazarlóbban használja.

A technológia nem csak a tömegrendezvényeken használható, hanem minden olyan helyen, ahol nagyon sok ember fordul meg – így például pályaudvarok, kórházak, szállodák, múzeumok területén is.

Más fejlesztéseket is bemutattak. A miskolci székhelyű OLP-TECH Kft. katalizátort fejlesztett a zárt szennyvíztisztítókhoz, az Üzleti Rendszerek Kft. pedig frekvenciacsapdát készített az elektroszmog ellen. A Cső-Montage Kft. környezetbarát gázgenerátort, az Imsys Kft. víztisztítási tecnhológiát, a dabasi DAKÖV Kft. pedig baktériumokkal való szennyvíztisztítási módszert dolgozott ki.

A magyar fejlesztéseket bemutató Székely Endre, az Esco Kft. ügyvezetője azt mondta: „Jó érzés látni, hogy azok a stabil cégek, amelyek több száz család megélhetését biztosítják, a projektjeiknek köszönhetően egy-egy új, saját fejlesztésű és kézzel fogható termékkel erősítik a jövőjüket. A terv most az, hogy miután a szakma már megismerte ezeket, a nagyközönségnek is bemutassuk a termékeket és segítsük a cégeket a piacra jutásban.”

Top 0