• Külföld
Faktor

Okosabbak, mint hittük: meglepő dolog derült ki a halakról

Legalább egy fajnak van önfelismerő képessége.

Kiderült, hogy a tisztogatóhalak képesek felismerni saját magukat a tükörben. A halakat általában buta állatoknak tartjuk, de ezzel bebizonyosodott, hogy legalább egy fajnak van önfelismerő képessége.

A legtöbb állat nem ismeri fel saját magát a tükörben, és azt hiszi, hogy a fajuk egy másik példányával állnak szemben - írja a discovermagazine.com. Az önfelismerő képességet eddig csak olyan állatoknál sikerült megfigyelni, mint az emberszabású majmok, a delfinek, a szarkák és az elefántok.

A Max Planck Intézet és az Osaka Városi Egyetem kutatói most megfigyelték, hogy a tisztítóhalak hogyan viselkednek, ha a saját tükörképüket látják. A tisztogatóhalak a korallzátonyokban élnek, és parazitákkal táplálkoznak, amelyek a tengeri állatokra és növényekre rakódnak le. A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon máshogy viselkednek-e, ha olyan akváriumba helyezik őket, amelyben tükör is van, mint akkor, ha egy hagyományos akváriumban élnek.

Az állatok a tükrös területen fel-le úsztak, néha megálltak, és egy helyben maradtak, amit a hagyományos akváriumban nem csináltak. A kutatók ekkor színes pöttyöket festettek a halak testének alsó területére és a fejére, amit egyébként nem láthatnának, csak a tükörben, és megfigyelték, ahogy az állatok megpróbálták azokat letisztogatni magukról. A hagyományos akváriumban úszkáló halakat egyáltalán nem zavarták a pöttyök. A kutatók azonban még nem akarják kijelenteni, hogy a halaknak öntudatuk van.

Kommentek:

Top 0