• Tudomány
faktor

Ókori számítógép egy hajóroncson

Félszáz tárgy került elő abból az ókori görög hajóroncsból, amely a híres antiküthérai szerkezetet, feltehetően a világ első számítógépét is rejtette. Az 55 méteres mélységben dolgozó régészek egy csontból készült furulya, üvegedények, kerámiák és egy bronz kartámasz maradványait találták meg.

A hajót eredetileg tengeri szivacsokra vadászó búvárok találták meg a tenger fenekén, még 1900-ban, az Égei-tenger délnyugati részén fekvő Antiküthéra szigetének közelében. A hajó becslések szerint valamikor Krisztus előtt 65-ben süllyedhetett el. Már a korábbi ásatások is fantasztikus kincseket tártak fel, például bronz- és márványszobrokat, ékszereket, bútorokat, luxuscikknek számító üvegeket, és a meglepően összetett működésű szerkezetet – egy olyan eszközt, amelyet azóta is a világ első számítógépének tartanak.

Tavaly a régészek újabb kutatásokba kezdtek, most már speciálisan ehhez az ásatáshoz készült eszközökkel és egy különlegesen precíz, többdimenziós térképpel, amely a tengerfenék 10 500 négyzetméterét mutatja. A víz alatti ásatásokat Brendan Foley tengeri régész vezette ez év augusztusának végétől szeptember közepéig. Előtte a Sydney Egyetem kutatói is besegítettek, akik júniusban robotokkal térképezték fel a területet.

Mivel ebben a mélységben a víznyomás óriási, a 10 búvárból álló csapatnak a legfejlettebb technikai eszközökre volt szüksége. Ezeknek köszönhetően az expedíció 10 napja alatt 61-szer sikerült merülniük.

Tróndarab, furulya, üvegA leletek egy nagy részét vastag homokréteg és törött agyagdarabok fedték. Megtalálták többek között a hajótest faszerkezetének darabjait, egy bronz ülőalkalmatosság egy részét (amelyről azt gyanítják, hogy talán egy trón egy darabja lehetett), egy csontfurulyát, egy sakkfigura-szerű üvegdarabot egy korabeli táblajátékból, bronzszögeket a hajó deszkáiból, illetve további bronz-, vas-, üveg- és agyagtárgyakat. „Idén nagyon szerencsések voltunk, mert sok tárgyat a saját környezetében találtunk meg, ami lehetőséget ad arra, hogy teljes egészében hozzájussunk ahhoz a régészeti információhoz, amellyel szolgálhatnak.”- jegyezte meg Theotokis Theodoulou, az egyik búvár-régész.

Forrás: io9

Top 0