• Pénz
Faktor

Ők most a világ leggazdagabb emberei

Még mindig nagyon kevés nő van a leggazdagabbak között, ráadásul héttel kevesebben is vannak, mint egy évvel korábban. A Forbes magazin idén is összeállította a világ leggazdagabbjainak listáját.

A szabály egyszerű, az kerülhet a listára, akinek legalább egymilliárd dolláros vagyona van. Idén 1810 ilyen embert találtak, 16-tal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. A másik érdekes csökkenés éppen a lista tetején, a 20 leggazdagabb között történt, ugyanis szegényebbek lettek 70 milliárd dollárral. Tavaly még 899 milliárd dollárjuk volt összesen, idén pedig már csak 827.

A Microsoft-alapító Bill Gates zsinórban harmadszor lett a világ leggazdagabb embere. Fotó: Europress / Ryan Pierce - Getty Images

A Microsoft-alapító Bill Gates zsinórban harmadszor lett a világ leggazdagabb embere. Fotó: Europress / Ryan Pierce - Getty Images

Egy dolog viszont biztosan nem változott – idén is a Microsoft társalapítója, Bill Gates lett a világ leggazdagabbja. Gatesnek 75 milliárdos vagyona van most. A listát egyébként egy „pillanatkép” alapján állítják össze. Egész pontosan 2016. február 12-én ellenőrizték a vagyonokat. Nem szabad elfelejteni, hogy ilyen összegeknél a pontos összeg meghatározása szinte lehetetlen. Abban viszont lehet bízni, hogy nagyot nem tévednek, a nagyságrendek és a helyezések nagyjából megfeleltek a valóságnak február 12-én. A Forbesnak van valós idejű vagyonfigyelője is, itt bármikor meg lehet nézni, hogy az adott pillanatban éppen ki a leggazdagabb a világon. 

A lista tetejeMindig a lista eleje a legizgalmasabb. Sokan nem is veszik a fáradtságot, hogy tovább görgessenek. A számítástechnika világából érkező milliárdosok még mindig uralják a lista tetejét: az első 10-ből 4-en számítástechnikai vállalkozásokkal gazdagodtak meg. Bill Gates például a Microsoft alapítója. A következő az Amazon alapítója, Jeff Bezos, ő az 5. helyre került 45,2 milliárd dollárjával. Utána a 6. helyen van Mark Zuckerberg Facebook-alapító 44,6 milliárddal, a 7. helyen pedig Larry Ellison 43,6 milliárddal. Ő alapította az Oracle-t, az üzleti szoftveróriást.

A világ második leggazdagabb embere a mostani listán a spanyol Amancio Ortega, aki a Zara divatcég alapítója. Érdekes, hogy családja hihetetlenül szegény volt, Ortega már gyerekként is munkát vállalt, hogy segíteni tudja a szüleit.

Amancio Ortega, a Zara divatmárka alapítója jelenleg a második leggazdagabb ember a világon. Fotó: Europress / PAscal Le Segretain - Getty Images

Amancio Ortega, a Zara divatmárka alapítója jelenleg a második leggazdagabb ember a világon. Fotó: Europress / PAscal Le Segretain - Getty Images

A 10 leggazdagabb ember a Forbes 2016-os listájáról:

1. Bill Gates (USA - Microsoft) - 75 Mrd dollár
2. Amancio Ortega (Spanyolország - ZARA) - 67 Mrd dollár
3. Warren Buffet (USA - Berkshire Hathaway) - 60,8 Mrd dollár
4. Carlos Slim (Mexico - TELMEX) - 50 Mrd dollár
5. Jeff Bezos (USA - Amazon) - 45,2 Mrd dollár
6. Mark Zuckerberg (USA - Facebook) - 44,6 Mrd dollár
7. Larry Ellison (USA - Oracle) - 43,6 Mrd dollár
8. Michael Bloomberg (USA - üzletember) - 40 Mrd dollár
9. Charles Koch (USA - pl. Koch Industries) - 39,6 Mrd dollár
10. David Koch (USA - pl. Koch Industries) - 39,6 Mrd dollár

Férfidominancia

Arra idén sem lehetett számítani, hogy robbanásszerű változás történik a lista nemi összetételében. 2016 elejére 7-tel csökkent a dollármilliárdos nők száma. Idén az 1810 gazdag között csupán 190 nő van. Ráadásul a leggazdagabb húszba jutott két nő nem maga halmozta fel vagyonát, hanem örökölte. Liliane Bettencourt, a L’oreál birodalom örököse a 11. helyen van 36,1 milliárd dollárral. (Tehát ő a világ leggazdagabb nője.) A másik nő, aki bekerült az első húszba, Alice Walton, a hatalmas Walmart kiskereskedelmi lánc örököse, aki 32,3 milliárd dollárral került a 16. helyre. Az alapító Sam Waltonnak és feleségének, Helen Waltonnak egyébként három gyereke is a listán van, méghozzá egymás mellett. Alice-szel együtt hárman ők foglalják el a 15-16-17. helyeket. A negyedik testvér azért nem lehet a listán, mert 2005-ben meghalt.

A leggazdagabb nő, aki maga szerezte a vagyonát, a kínai Csou Csün Fej, aki az érintőkijelzőket gyártó céget, a Lens Technology-t alapította. Ő 2016-ban a 205. helyen van, 5,9 milliárd dollárjával. A 190 dollármilliárdos nő közül egyébként csupán 33 halmozta fel önállóan a vagyonát. A teljes listát tekintve egyébként 1810 milliárdosból egész sokan, 1186-an keresték maguk a sok pénzt– írja a Guardian.

Győztesek és vesztesekA világ leggazdagabb embere már zsinórban harmadszor Bill Gates lett, annak ellenére, hogy 4 milliárdot bukott egy év alatt. Az elmúlt egy év legnagyobb vesztese a mexikói iparmágnás, Carlos Slim volt, aki egy év alatt 27,1 milliárd dollárt vesztett el. Tavaly még ő volt a második Bill Gates mögött, de idei 50 milliárdjával a negyedik helyre csúszott. A húsz leggazdagabb milliárdos között Mark Zuckerberg gazdagodott meg leginkább: a Facebook alapítója 11,2 milliárddal növelte vagyonát tavaly óta. Csupán ez az egyéves nyereség elég lett volna idén a 87. helyre a listán.

Mark Zuckerberg Facebook-alapító több mint 11 milliárd dollárt keresett csak az elmúlt 12 hónapban. Fotó: Europress / John McDougall - AFP

Mark Zuckerberg Facebook-alapító több mint 11 milliárd dollárt keresett csak az elmúlt 12 hónapban. Fotó: Europress / John McDougall - AFP

Nemzetek versenyeAz országok közül még mindig az Egyesült Államok adja a legtöbb milliárdost, idén 536-ot. Utána jön Kína 251-gyel, és a harmadik helyen Németország áll 120 milliárdossal. A negyedik legtöbb dollármilliárdost adó állam pedig India. Az Egyesült Királyságban összesen 50 milliárdos született, közülük heten még nem szerepeltek a tavalyi listán. Többek között ilyen „újonc” milliárdos Cameron Macintosh (az első ember, aki zenei és színházi karrierből lett milliárdos) és John Bloor is, aki a Triumph Motorcycles cég tulajdonosa – írja a Telegraph.

Ismerős arcok és cégekAz 1810-es listán rengeteg olyan ember van, akiről az átlagember semmit sem tud, de a neve mellett szereplő szervezet vagy vállalat a legtöbb esetben ismerős. Azért vannak a listán olyanok is, akiknek a neve is jól ismert. Ilyen lehet a divatguru Giorgio Armani (6 milliárd, 196. hely), vagy a Chelsea focicsapat tulajdonosa, az orosz Roman Abramovics (7,6 milliárd, 151. hely). Soros György befektető februárban a 23. helyre került 24,9 milliárd dolláros vagyonával. Donald Trump milliárdos üzletember idén komoly eséllyel küzd a republikánus elnökjelöltségi versenyben. Az idei listán 4,5 milliárd dollárral a 324. helyen van, és ezzel ő a 113. leggazdagabb amerikai.

Soros György idén a 23. helyre került 24,9 milliárd dollárjával. Fotó: Europress / Eric Piermont - AFP

Soros György idén a 23. helyre került 24,9 milliárd dollárjával. Fotó: Europress / Eric Piermont - AFP

A listán van az első igazán befutott fekete TV-s, Oprah Winfrey (3,1 milliárd, 569. hely) is. Steve Ballmer, a Microsoft egykori ügyvezetője továbbra is szerepel a Forbes-listán. Idén 23,7 milliárd dollárja volt már, februárban ez a 29. helyre volt elég. 2014-ben jött el a Microsofttól, azóta viszont megvett egy profi kosárlabdacsapatot, a Los Angeles Clipperst. Jack Ma, a hatalmas forgalmat bonyolító kínai online kereskedőház, az Alibaba alapítója és igazgatója a 33. helyen van 21.6 milliárd dolláros vagyonával.

Top 0