• Külföld
Faktor

Ők kaphatnak Nobel-békedíjat idén

Több száz jelölés érkezett a Nobel-békedíjra, amelyet majd az öttagú norvégiai jelölőbizottság fog értékelni. Elképzelhető, hogy többen is megkapják a díjat.

A jelöltek neveinek elvileg teljes titokban kellene maradniuk, de minden évben ki-kiszivárognak nevek. Nobel-békedíjra egy szűkebb kör tehet jelöléseket. Ide tartoznak korábbi díjazottak is, kongresszusok tagjai, egyetemi tanárok, nemzetközi bírók is.

Ferenc pápa is a jelöltek között van. Fotó: Europress - Getty Images

Ferenc pápa is a jelöltek között van. Fotó: Europress - Getty Images

Idén többen emlegették már Ferenc pápát, az afganisztáni női kerékpárcsapatot, vagy Nadia Murádot is. Murád egy jazidi nő, aki az Iszlám Állam szexrabszolgája volt hónapokon át, de meg tudott szökni, azóta pedig a terroristák áldozatainak nevében szólal fel rendszeresen. Azt például már tudni, hogy őt Audun Lysbakken norvég parlamenti képviselő biztosan jelölte, ezt maga Lysbakken árulta el. Az idei díjról azt mondta,

EZT IS AJÁNLJUK:
    olyan békedíjat szeretnénk, ami felrázza a világot a szexuális erőszak elleni küzdelemben

    Murád mellett egy kongói orvost, Denis Mukwegét is jelölte a díjra, aki a kongói polgárháború szexuális erőszakot elszenvedett áldozatait is kezeli.

    Desmond Tutu püspök is jelölő, ő például Ferenc pápát is ajánlotta, de a Római Klubot és Herman Daly közgazdászt is. Rájuk elsősorban a fenntartható fejlődés globális megértetésében játszott szerepük miatt szavazott. Az afgán női kerékpárcsapatot pedig 118 olasz parlamenti képviselő jelölte.

    Susan Sarandon amerikai színésznőt a görög olimpiai bizottság és értelmiségiek is jelölték, amiért karácsonykor Görögországban segített migránsokon. Olav Njoelstad, a Nobel-bizottság titkára azt mondta, a jelölők sokszor az utolsó percekig várnak, és csak akkor szavaznak. Így a határidő utolsó napján is új nevek kerülhetnek a bizottság elé - írja az MTI.  

    Top 16