• Politika
Faktor

Offshore-botrány: MSZP-s politikus is lehet érintett

A most kiszivárgott több mint egymillió dokumentumból kiderül, hogy a Mossack Fonseca nevű panamai cég hogyan segíti klienseit vagyonuk eltüntetésében. A Direkt36 mai cikke szerint az ügyben érintett lehet Boldvai László, az MSZP korábbi országgyűlési képviselője is. Boldvai felesége azon a napon lett egy panamai cég tulajdonosa, amikor annak számlájára 80 millió forint átutalásáról érkezett megbízás.

A dokumentumok először Suddeutsche Zeitunghoz kerültek – a szerkesztőség megosztotta az adatokat az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával. A dokumentumok kivizsgálásában 78 ország 107 médiaszervezete vett részt – a kiszivárogtatásért felelős forrás egyelőre még nem ismert.

A Mossack Fonseca panamai központjánál (Fotó: Europress/AFP - Rodrigo Arangua)

A Mossack Fonseca panamai központjánál (Fotó: Europress/AFP - Rodrigo Arangua)

A nyilvánosságra került adatok feldolgozásában Magyarországról részt vevő Direkt36 cikke szerint a Fidesz egykori országgyűlési képviselője, Horváth Zsolt mellett Boldvai László, az MSZP korábbi parlamenti képviselője és pénztárnoka is érintett lehet. Boldvai 2014-ben nem lett országgyűlési képviselő, de továbbra is aktívan politizál: tagja a megyei közgyűlésnek és ő a Nógrád megyei MSZP elnöke.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Direkt36 arról ír, hogy Boldvai felesége 2012 őszén jelent meg tulajdonosként a Tanka Ltd. nevű, Szamoán bejegyzett cégben. A cégről a hozzáférhető iratok alapján azt lehet tudni, hogy svájci bankszámlát vezetett, az ügyeiben egy svájci tanácsadó cég járt el, és tulajdonosként 2008-ban megjelent egy magyar vállalkozásban, a C.I.P II. Befektetési Kft. nevű – már nem működő – cégben.

  Boldvai László 2013-ban a parlamentben (Fotó: MTI - Kovács Tamás)

  Boldvai László 2013-ban a parlamentben (Fotó: MTI - Kovács Tamás)

  A dokumentumok szerint a Tanka Ltd. mai árfolyamon 47 millió forintot fizetett a magyar cégért, később pedig tulajdonosi kölcsönként és más formában 140 millió forintot biztosított a vállalkozásnak. A C.I.P. II. Kft. 2012 áprilisában szűnt meg, ekkor a Tanka jogosulttá vált 79,5 millió forintra a korábban a cégbe helyezett pénzből. Egy 2012. november 21-én született nyilatkozat szerint a Tanka kérte, hogy a pénz felét dollárban, másik felét forintban utalják el a svájci Bank Vontobelben vezetett számlájára – Boldvai felesége ezen a napon lett a cég tulajdonosa.

  A Direkt36 érdeklődött a Boldvai Lászlónál felesége külföldi üzleti tevékenységéről. Először visszakérdezett, hogy „miért, van neki?”, majd miután említették a szamoai céget, azt mondta: „hát akkor biztos így van”. Az emailben feltett további kérdésekre Boldvai később nem válaszolt.

  A Direkt36 szerint Boldvai életrajzai és vagyonbevallásai alapján szinte egész életében politikusként dolgozott, és az elmúlt 20 évben a képviselői fizetés volt a legfőbb jövedelmi forrása. Boldvai 1998-ban egy salgótarjáni ház 50 százalékos tulajdonrészét tüntette fel vagyonbevallásában, 10 évvel később pedig 1050 négyzetméteres házat építettet Salgótarjánban. 2009-ben az ellenzéki pártok kezdeményezték Boldvai vagyongyarapodásának kivizsgálását, ekkor a parlament mentelmi bizottsága úgy látta, a megépült háznak volt fedezete, ezért nem függesztették fel a képviselő mentelmi jogát. A Direkt36-nak nyilatkozó korábbi nógrádi politikus szerint sok helyinek az is szemet szúrt, hogy Boldvai felesége luxusterepjáróval jár dolgozni a helyi iskolába.

  Panamaváros kikötője (Fotó: Europress/AFP - Rodrigo Arangua)

  Panamaváros kikötője (Fotó: Europress/AFP - Rodrigo Arangua)

  Boldvai lehet a második offshore-botrányban érintett magyar politikus: tegnap szintén a Direkt36-ra hivatkozva írtunk Horváth Zsoltról, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselőjéről, aki több Seychelle-szigetekre bejegyzett cégben volt vezető vagy tulajdonos – ezek egy játékfejlesztéssel foglalkozó magyar vállalkozással állhatnak kapcsolatban.

  A nyilvánosságra került dokumentumok alapján a botrányban 72 egykori vagy jelenlegi vezető politikus lehet érintett: Vlagyimir Putyin legjobb barátjának titkos cégei több száz millió dollárt kereshettek gyanús ügyleteken, az izlandi miniszterelnök dühösen vonult ki egy interjúról, amikor szóba hozták a témát.  De még mellettük is rengeteg vezetőt szóba hozták a botránnyal – így például a spanyol király nagynénjét, David Cameron brit miniszterelnök apját, Petro Porosenko ukrán elnököt és a pakisztáni elnök családját.

  Top 16