• Tech
MZ/X

Óceáni hulladékból készül fürdőruha Magyarországon

Ráadásul minden újrahasznosítható a csomagolástól kezdve a címkéig.

A két tervező tenni szeretett volna valamit, amivel felhívják a figyelmet, mekkora is tengerek, óceánok műanyagszennyezettsége. Így született meg az Undersea Bikini!

Fotó: holyduck.hu

Fotó: holyduck.hu

A márka egyik alapítójával Tóth Mónival, a Holy Duck! blog írója, Mengyán Eszter beszélgetett.

Tóth Móni és Szomolányi Szandra, vagy ahogy mindenki becézi, Daisy huszonévesek. A világ számos országában jártak, imádnak utazni, rendszeresen úsznak, búvárkodnak. A sok utazás alatt érett meg a dolog: valamit szeretnének tenni, amivel felhívják a figyelmet arra, mekkora a baj. Például amikor a Fülöp-szigeteken teljesen elhagyatott helyeken jártak, akkor is folyamatosan műanyagba botlottak.

Tóth Móni; Fotó:Kukta Dóri

Tóth Móni; Fotó:Kukta Dóri

-Akkor még nem volt pontos elképzelésünk arról, mit szeretnénk, csak azt tudtuk, hogy az óceáni hulladékot akarjuk valahogy felhasználni- nyilatkozta Móni. Akkor találtuk meg az ECONYL nevű céget. Náluk önkéntes búvárok dolgoznak, akik felhozzák az elhasznált halászhálókat az óceánból – évente 640 ezer tonna halászháló kerül a vizeinkbe világszerte, ami hatalmas mennyiség. A kihalászott halászhálókat egy másik cég segítségével hasznosítják újra, alapanyagot készítenek belőle. Nagyon megtetszett, amit csinálnak, és mivel az óceánt szerettük volna a márkánk központi témájának, ezért választottuk a fürdőruhákat- tette hozzá a tervező.

A márkát a barátnők együtt találták ki jó egy évvel ezelőtt, majd egy évig zajlott az előkészítő munka. Felvették a kapcsolatot az ECONYL®-lel, és eléjük tárták az ötletüket.

A termékek Magyarországon készülnek egy kis vidéki varrodában. Félig-meddig családi vállalkozás, mert Daisy egyik rokona a vezető varrónő, akinek van egy kis csapata. A tervezést mi csináltuk, a terveket ő ültette át a gyakorlatba. A szettek 16 000 és 22 400 forint között vannak. A gyártástechnológia pedig olyan, hogy az ECONYL alapanyagai újrahasznosíthatók.

„Úgy találtuk ki, hogy minden újrahasznosítható legyen a csomagolástól kezdve a címkéig, amit amúgy el lehet ültetni, mert virágmagok vannak benne.

Kommentek:

Top 0