• Külföld
Faktor

Óriási munka kezdődött, kitakarítják a szemetet a Csendes-óceánból

Az egész egy tinédzser ötlete volt.

Ami nem is olyan régen még egy tinédzser utópisztikus elképzelése volt, mára valósággá vált. Minden készen áll ugyanis arra, hogy egy különleges módszerrel tisztítsák meg az óceánt a szeméthegytől. Kedden a gigantikus szemétszedő háló meg is érkezett rendeltetési helyére - írja a Time.

A The Ocean Cleanup projektet egy még mindig csak 23 éves holland fiatal, Boyan Slat találta ki, aki 16 éves korában elment nyaralni Görögországba, és búvárkodás közben feltűnt neki, hogy a vízben több a műanyagszemét, mint a hal. Ezután eljutott odáig, hogy végül a The Cleanup prototípust az Északi-tengeren tesztelték, a tanulságok levonása után pedig lényeges változtatásokat hoztak a szerkezeten.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Ekkor döntöttek úgy, hogy lehorgonyzott helyett lebegő rendszert építenek. Idén május 11-én már a szemétsziget környékén is tesztelték a szerkezetet egy 120 négyzetméteres területen.

    Az óceánon hánykolódó szeméthegyek - bár hosszú távon az emberiség számára is roppant veszélyesek - elmondhatatlanul nagy károkat okoznak az óceán élővilágában. A szemét, főleg a műanyag mintegy 700 faj életét veszélyezteti. A szeméthalomban ringatózó halászhálókba rendszeresen gabalyodnak teknősök és delfinek, sok állat pedig összetéveszti az apró hulladékot az élelemmel, így alultápláltak lesznek, de sokszor közvetlenül a mérgező szemét elfogyasztása okozza halálukat. A víz felszínéről táplálkozó teknősök és madarak ugyanígy járnak.

    A mostani munkálatoknak köszönhetően, ha minden jól megy, 2050-re akár az egész szemétsziget eltűnhet - számolt be a 444.

    Kommentek:

    Top 16