• Külföld
Faktor

Kibékül Obama és Trump?

Mindenki megdöbbent, mikor kiderült, hogy az első hivatalos találkozó után Obama és Trump még egy alkalommal találkozott - hogy Trump kikérje elődje véleményét a potenciális kabinettagokról.

Fotó: Europress / Jim Watson - AFP

Fotó: Europress / Jim Watson - AFP

„Nagyon kellemes köztünk a kémia. Mint ember, nagyon szeretem őt. Tetszenek az ötletei”

- mondta a találkozó után Trump Obamáról.

Kampánya során azonban nem győzte hangsúlyozni, mennyire nem kedveli a politikus Obamát: gyakorlatilag minden egyes lépését kritizálta, a költségvetéstől kezdve az adózáson át a terrorizmus elleni harc sikertelenségéig minden döntéssel kapcsolatban volt egy-egy megjegyzése - írja a New York Post.

Most Trump mégis rendhagyó módon kikérte elődje tanácsát arról, hogy mit gondol azokról az emberekről, akikkel ő az országot szeretné vezetni az elkövetkező négy évben. Obamának már nincs szava arra nézve, kik segítsék Trumpot az ország vezetésében, de a tanácsainak kikérése gesztusértékű – vagy pedig egy nagyon jó politikai húzás.

A szakértők ugyanis először döbbenten fogadták a tanácsadó találkozó hírét, hiszen közismerten fagyos volt a két politikus kapcsolata. A találkozót megvizsgálva viszont arra jutottak, hogy Trump – vagy a tanácsadói – újabb aduászt játszott ki.

Obama ugyanis még mindig a legnépszerűbb politikus az Egyesült Államokban, így ha az emberek azt látják, hogy a korábban őt állandóan szidó Trump nyit felé, sőt mi több, a tanácsát kéri, megenyhülnek iránta is. Az pedig mindkét fél részéről okos gondolat, hogy nem nehezítik meg az átmenetet széthúzással, hanem békésen, még ha csak látszólag is, de egymást segítve viszik végbe a váltást. Ez pedig a szakértők szerint nem csak egy szép gesztus, hanem így a legjobb az országnak is.

Kommentek:

Top 0