• Külföld
Faktor

Obama: Párizsban az emberiség ellen intéztek támadást

Barack Obama a Fehér Házban péntek este azt mondta, nemcsak Párizs és Franciaország népe, hanem az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek terrortámadást.

Fotó: AFP / Jim Watson

Fotó: AFP / Jim Watson

Obama azt mondta, a támadások ártatlan polgári lakosok terrorizálására irányuló gyalázatos kísérlet, és az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harcban, és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonásáért.

Az amerikai elnök elmondta, hogy még nem beszélt Francois Hollande-dal, akit most leköt a válsághelyzet kezelése, és akivel a nap folyamán korábban a küszöbönálló párizsi klímacsúcsról folytatott telefonon eszmecserét. Obama együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A támadók kilétéről nem akart találgatni.

New York, Washington és Los Angeles rendőrségét készültségbe helyezték, Bostonban pedig fokozott éberségre szólították fel a biztonsági szolgálatokat.

Elítélte a terrortámadásokat és a franciák melletti szolidaritását fejezte  ki mások mellett Joe Biden alelnök, John Kerry, a külügyi és Loretta Lynch, az igazságügyi tárca vezetője, valamint Bill de Blasio, New York polgármestere.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a történteket gonosz emberek gyáva cselekedetének nevezte, akik szerint a radikális gyűlölet mindenek felett áll.

Pénteken elrendelte, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások által ledöntött Világkereskedelmi Központ (WTC) helyén megépült One World Trade Center torony csúcsát a francia trikolór színeivel világítsák meg. Az Empire State Building felhőkarcolót is a francia lobogó színeivel (kék, fehér, piros) világították ki. Franciaországban a gyász jeléül leoltották Párizsban az Eiffel-torony fényeit.

Top 0