• Külföld
Faktor

Obama Németországban: nem megoldás a bezárkózás

A Európai Unió és az Egyesült Államok Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű formálódó szabadkereskedelmi szerződése nem gyengíti, hanem tovább erősíti a munkavállalók, a fogyasztók és a környezet védelmét szolgáló előírásokat - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök vasárnap a németországi Hannover nemzetközi ipari vásárát (Hannover Messe) megnyitó beszédében.

Fotó: Europress - Alexander Koerner/Getty Images

Fotó: Europress - Alexander Koerner/Getty Images

Barack Obama kiemelte: a szabadkereskedelmi szerződések azért váltanak ki heves ellenkezést, mert a nemzetközi gazdasági munkamegosztás hátrányos következményei látványosak, például munkahelyek szűnnek meg miatta. Az előnyöket azonban sokkal kevésbé lehet közvetlenül a kereskedelem szabadságának tulajdonítani, írja az MTI.

Erre azonban nem lehet válasz a bezárkózás, a „felvonóhidak felhúzása”, és ez nem is lehetséges a globalizált gazdaságban. Inkább „meg kell tanulni helyesen kereskedni”, a munkavállalók, a fogyasztók és a környezet érdekeit tiszteletben tartó rendszert kialakítani. Éppen erre szolgál a TTIP – mondta az amerikai elnök.

Obama németországi látogatása hétfő kora délután ér véget egy ötoldalú, német-amerikai-brit-francia-olasz csúcstalálkozóval, erről itt írtunk korábban.

Top 0