• Külföld

Obama nem tudta lebeszélni oroszországi látogatásáról a japán kormányfőt

Barack Obama amerikai elnök megpróbálta rávenni Abe Sindzo japán kormányfőt, hogy halassza el májusra tervezett oroszországi látogatását, de ő elutasította - közölte kedden a Kyodo japán hírügynökség a japán-orosz viszonyt jól ismerő forrásokra hivatkozva.

A hírügynökség szerint a két vezető február 9-én beszélt erről egymással telefonon. A tárgyalás középpontjában Észak-Korea két nappal korábbi rakétakilövése volt.

A források szerint Amerika az ukrajnai és a szíriai fellépése miatt igyekszik elszigetelni Oroszországot.

A japán kormányfő a tervek szerint május elején Szocsiban találkozik majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Abe régóta szeretne megegyezni négy Oroszország ellenőrzése alatt álló szigetről, amit Japán a magáénak követel. A Szovjetunió a második világháború végén szállta meg a szigeteket. Emiatt a két ország a mai napig nem kötött békét.

Abe keresztülviszi májusi oroszországi látogatását, bármit szól ehhez az Egyesült Államok – mondta az egyik forrás

A forrás szerint a japán kormányfő azt mondta Obamának, hogy a területi vita megoldása hozzájárul majd a kelet-ázsiai térség biztonságához.

Politikai elemzők szerint Japán, miközben megpróbálja megoldani a területi vitát, igyekszik egyensúlyozni Oroszország és az Egyesült Államok között – írja az MTI.

Top 0