• Külföld
Faktor

Obama nem küld szárazföldi csapatokat az Iszlám Állam ellen

Barack Obama azt ígérte, fokozni fogják az Iszlám Állam elleni harcokat, de elsősorban a levegőben. Ugyanis egyenesen hibának tartaná a szárazföldi csapatok bevetését. Az elnök a G20-csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón beszélt Amerika hadi terveiről.

Obama azt mondta:

A mi stratégiánk az egyetlen, ami végül eredményt hozhat, és ehhez idő kell. Nagy hiba lenne szárazföldi csapatokat bevetni. Ez nem csak az én véleményem, hanem a legközelebbi katonai szakértőimé is.

Elmagyarázta, hogy eddigi stratégiájuk sem a területek visszaszerzését célozta, hanem olyan utánpótlási formákat megsemmisítését, amelyekből az erőszakos Iszlám Állam erőt tudna meríteni. Azzal is magyarázta a katonai stratégiájukat, hogy az Iszlám Állam nem egy hagyományos katonai ellenfél.

Obama a G20-csúcs utáni sajtótájékoztatón - Fotó: Europress / Chris McGrath - Getty Images

Obama a G20-csúcs utáni sajtótájékoztatón - Fotó: Europress / Chris McGrath - Getty Images

Azt mondta, addig tudnák tartani a visszafoglalt területeket, amíg ott vannak a katonáik, és ez nem oldaná meg a problémát, mert amint visszavonnák őket, újra felélednének, tehát az erőforrásaikat kell elpusztítaniuk - írja a Guardian. Obama azt is elmondta, hogy hírszerzésük nem tudott a párizsi terrortámadásokról.

Az Iszlám Állam terveiről korábban itt írt a Faktor.

Top 0