• Külföld
Faktor

Egy fotó megmutatja, mennyit változott a világ!

Fél év alatt teljesen átalakult a világ politikai hangulata: míg az utóbbi években-évtizedekben jellemzően a baloldali politikusok kerültek hatalomra a világ vezető államaiban, addig mostanra a populizmus lett a fő irányadó, a jobb- és szélsőjobboldali jelöltek győzedelmeskednek. Ezt mutatja ez a fotó is.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

A fotó, amely most újra bejárja az internetet, áprilisban készült Hannoverben, és öt nagyhatalom vezetője látható rajta: az olasz miniszterelnök Matteo Renzi, az amerikai elnök Barack Obama, a brit miniszterelnök David Cameron, a francia elnök Francois Hollande és a német kancellár Angela Merkel. Közülük egy azóta már elvesztette pozícióját, három pedig rövidesen távozik az ország éléről. És messze nem biztos, hogy Merkel még sokáig marad Németország élén - írja a Fox News.

Renzi hétfőn nyújtotta be lemondását, miután az alkotmányos reformokról tartott népszavazáson súlyos vereséget szenvedett. Az olasz politikus korábban megígérte, hogy ha az olaszok nem szavazzák meg a reformokat, lemond – és nagy meglepetésre a nemek győztek. Amint a kormány elfogadja a költségvetési tervezetet, Renzi távozik a posztjáról.

Hasonló helyzetben kergette magát korábban Cameron is: a Brexit-referendumon mindenki arra számított, hogy kicsi előnnyel is, de az EU-ban maradás melletti blokk győz. Végül azonban a kilépéspártiak ünnepelhettek, Cameron pedig lemondott. Helyét Theresa May vette át.

Hollande a múlt héten jelentette be, hogy nem indul újra áprilisban a francia elnökválasztáson – ilyen az Ötödik Francia Köztársaság fennállása óta nem történt. Hollande utódja valószínűleg a jobboldal jelöltje, Francois Fillon vagy a szélsőjobbos Nemzeti Front vezéralakja, Marine Le Pen lesz.

A fotó készítésekor még csak egyetlen egy személy esetében volt biztos, hogy ő már jövő áprilisban nem pózolhat a fotósoknak elnökként: Barack Obama második ciklusát is kitöltötte az Amerikai Egyesült Államok élén. Bár ekkor még mindenki arra fogadott, hogy a demokrata elnököt egykori külügyminisztere, Hillary Clinton fogja váltani az ország élén, végül nagy meglepetést okozva a republikánus Donald Trump nyerte a választásokat. Obama egyébként támogatta Cameron azon törekvéseit, hogy az Egyesült Királyságot az EU-ban tartsa, mint ahogy Renzi alkotmányos reformkísérleteit is.

Az öt vezetőből már csak Merkel pozíciója tűnik relatíve biztosnak – 2017-ben újra indul a választásokon. Igaz, ezúttal nem lesz könnyű nyernie, mivel a nyitott ajtós migrációs politikájának köszönhetően nagyot esett a népszerűsége, valamint Németországot is elérte a populista hullám, amely a jobb, szélsőjobboldali pártok megerősödéséhez járult hozzá. Merkel kihívója az AfD lesz.

Kommentek:

Top 0