Gyöngyösi Lilla

Obama Kubában: kényes kérdések az emberi jogokról

Kuba és az Egyesült Államok között mindig lesznek nézetkülönbségek az emberi jogok kérdésében - mondta Raúl Castro kubai elnök az Obamával tartott megbeszélése után Havannában. Egy amerikai újságíró a politikai foglyokra is rákérdezett.

„A két ország között alapvető különbségek vannak, amelyek soha nem fognak megszűnni" - mondta Castro újságíróknak. A kubai elnök szerint az Egyesült Államok „kettős mércével" mér ezen a téren.

Kubának és az Egyesült Államoknak „el kell fogadniuk különbözőségüket" és nem szabad azokat a kétoldalú kapcsolatok középpontjába állítaniuk. Ehelyett meg kell becsülniük a két országot összekötő és a népeik hasznára váló kapcsolatokat - mondta Raúl Castro.

Barack Obama viszont pont az emberi jogok területén fennálló nézeteltérések felszámolásától tette függővé, hogy mikor szűnhet meg a Kuba elleni embargó. Azt mondta, az embargó meg fog szűnni, de nem tudni, mikor.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az Egyesült Államok elnöke szerint a két ország közötti kapcsolatok normalizálása elhúzódik a jelenlegi kormányzat ciklusa utáni időszakra.

  Raúl Castro a sajtóértekezleten egy amerikai újságíró kérdésére válaszolva hevesen tagadta, hogy lennének politikai foglyok Kubában. A kubai elnök, akit szemmel láthatóan felbosszantott a kérdés, így válaszolt:

  Vannak-e politikai foglyok? Azonnal adjon nekem egy listát, hogy kiengedjem őket... Adja meg nekem a nevét vagy a nevüket. Ha vannak, szabadok lesznek, még mielőtt leszáll az éj.

  Obama az ABC amerikai hírtelevíziónak azt mondta: még hétfőn bejelenti, hogy a Google megállapodást kötött a kubai hatóságokkal a szélessávú internet és a vezeték nélküli internetkapcsolat bővítéséről, illetve kiépítéséről. 

  Az elnök - szintén az ABC riporterének - arról is beszélt, hogy megítélése szerint még sok a tennivaló az amerikai-kubai kapcsolatok javításában. Nagyon fontosnak tartja, hogy Kubában ne úgy tekintsenek az Egyesült Államokra, mint a változások előmozdítójára, hanem inkább mint a változások bátorítójára.

  Mi csak abban akarunk biztosak lenni, hogy bármilyen változások jöjjenek is, azok segítik majd a kubaiakat – mondta az elnök.

  Az amerikai elnök kedden beszédet mond a kubai televízióban, a beszédet az egész országban közvetítik. Obama ezen kívül megtekinti az amerikai Tampa Bay Rays és a kubai válogatott közötti baseball-mérkőzést- írja az MTI.

  Top 16