• Külföld
Faktor

Obama az újabb szankciókat hagyott jóvá Észak-Korea ellen

Barack Obama amerikai elnök aláírta csütörtökön az Észak-Korea elleni szankciók bővítéséről szóló törvényt.

A kongresszus által már a múlt héten elfogadott szankciók Észak-Korea nukleáris programja, a január elején végrehajtott újabb kísérleti atomrobbantás, majd az egy hónappal későbbi rakétakilövés, továbbá az emberi jogok megsértése és kibertámadások miatt fogják büntetni Észak-Koreát.

Fotó: Europress/GettyImages

Fotó: Europress/GettyImages

Az újabb büntetőintézkedések célja, hogy elvágja Phenjant a rakétára szerelhető méretű, kicsinyített nukleáris robbanófej és a hordozásához kellő, nagy hatósugarú, ballisztikus rakéta kifejlesztéséhez szükséges pénzügyi forrásoktól.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az elnök által aláírt új intézkedések emellett 50 millió dollárt különítenek el Észak-Koreába irányuló rádióadások sugárzására és humanitárius segélyprogramokra is.

    A törvényjavaslatot gyorsan és szinte egyhangúlag szavazta meg a hónap elején az amerikai törvényhozás. Február 12-én a kongresszusban 408 szavazat ellenében mindössze ketten szavaztak a szankciók ellen, míg a szenátusban két nappal korábban egyhangú döntéssel támogatták őket.

    Az amerikai kormány mindeközben folyamatosan egyeztet Kínával arról, hogy az ENSZ milyen további szankciókkal sújtsa Észak-Koreát. Kína elutasítja az olyan intézkedéseket, melyek szerinte romba döntenék Észak-Korea gazdaságát, destabilizálva az Koreai-félszigetet, ugyanakkor olyan újabb szankciókat szeretne, amelyek "megfizettetik a kellő árat" Észak-Koreával az ENSZ Biztonsági Tanácsa kötelező érvényű határozatainak sorozatos megsértéséért - írta az MTI.

    Top 16