• Külföld

Obama idén bezáratja a guantanamói fogolytábort

A Fox televízió szokásos vasárnap délelőtti vitaműsorában Denis McDonough, az elnök kabinetfőnöke jelentette be, hogy a fogolytábor bezárásának módjáról Obama tervet terjeszt elő a kongresszusnak. McDonough azt mondta, hogy Obama kötelességének érzi, hogy bezárja a kubai területen lévő tábort.

Obama már első megválasztása előtt, 2008-ban is azzal kampányolt, hogy bezáratja a Bush elnök által a 2001. szeptember 11-i merényletek után kialakított fogolytábort. Eddig azonban csak 104 foglyot bocsátottak szabadon. Obama szerint a tábor propaganda-eszköze a terrorista csoportoknak, hiszen már a fogolytábor létezése is segít újabb terroristákat toborozni.

Ima a fogolytáborban. Forrás: Europress - Getty Images

Ima a fogolytáborban. Forrás: Europress - Getty Images

A bezárásról szóló tervezetet a Kongresszusnak is jóvá kell hagynia. A kabinetfőnök azt nem mondta el, hogy ha a jóváhagyás a republikánusok ellenállása miatt nem lesz meg, akkor Obama bezáratja-e a börtönt. Az elnök jogai szerint ugyanis elnöki rendelettel is bezárathatja azt - írja az MTI.

Ezzel egy időben Paul Ryan, a képviselőház elnöke a CBS televízión beszélt a Republikánus Párt politikai programjáról. Paul Ryan szerint a pártnak nem szabad az utolsó pillanatig várnia a program előterjesztésével. Meg akarják változtatni Obama egészségbiztosítási programját, és az elszegényedett amerikaiak helyzetét is javítani akarják. Azt mondta: "Mi, republikánusok nem szeretjük Obama törvényeit, nem szeretjük azt az irányt, amerre az ország halad, de szerintem többnek kell lennünk, mint egyszerű ellenzéki pártnak. A javaslatok pártjának kell lennünk."

Top 0