• Külföld
Faktor

Obama elnökként először megy el egy mecsetbe

Elnökségének utolsó, nyolcadik évében fog először egy mecsetbe látogatni Barack Obama. A magyarázat szerint azért, hogy ezzel is kimutassa szimpátiáját az amerikai iszlám közösség felé.

Barack Obama a Baltimore-i Iszlám Közösséghez utazik szerdán, amelynek vezetőivel is találkozik majd. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a látogatás célja az, hogy megünnepeljék az amerikai muszlimokat, akik sokat tettek az amerikai nemzetért, és hogy hangsúlyozzák a vallásszabadság fontosságát.

Obama ezzel azoknak is üzen, akik a terrortámadások miatt azt követelték, hogy a muszlimokat ne engedjék be az országba. Voltak olyanok is, akik csak az iraki és szíriai menekültek befogadását akarták korlátozni, mert az onnan érkezők kapcsolatban lehetnek az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel. A legnagyobb visszhangot a republikánus elnökjelöltségért induló Donald Trump muszlimellenes megszólalásai váltották ki.

Obama azonban mást mondott. Néhány hete arról beszélt, hogy vissza kell utasítani minden olyan politikát, amely származásuk vagy vallásuk miatt fordul egyes emberek ellen. Obama azt mondta, ez nem „politikai korrektség kérdése”, hanem ez teszi Amerikát erőssé.

A világ nem csak a fegyvereink miatt tisztel, hanem a sokszínűségünk, a nyitottságunk, és mások hitének a tisztelete miatt is.

- mondta.

Arról is beszélt, hogy a muszlimok zaklatása vagy a mecsetek bezárás nem teszi biztonságosabbá az országot, viszont elárulja Amerika alapvető értékeit. Szerinte a muszlimellenes intézkedések csak a szélsőséges csoportokat erősítenék, és amerikai vezető pozícióját ásnák alá, írja a Mashable.

Top 0