• Külföld
Faktor

Obama csak egy esti showműsorban tudná elképzelni Donald Trumpot

A demokrata párti Barack Obama el tudná képzelni, hogy jövőre Donald Trump mondja el az elnöki évértékelő beszédet, de csakis egy szombat éjjeli szórakoztató showműsorban. Obama nyilatkozatát néhány órával az előtt sugározták, hogy elmondja elnöksége utolsó évértékelő beszédét. Alelnöke, Joe Biden viszont úgy vélte, hogy Trumpból akár elnök is lehet, bár hangsúlyozta, hogy ő nem örülne ennek.

Barack Obama és Joe Biden a Fehér Házból adtak interjút az NBC reggeli műsorának.

Minden lehetséges, nem szabad önelégülteknek lennünk

- mondta Obama, aki szerint Trump leegyszerűsítő megoldásokat kínáló és bűnbakkereső kampányt folytat. Megítélése szerint Trump az emberek félelmeire és a jövő iránti bizonytalanságaira épít.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: Europress / Nicholas Kamm / AFP

  Fotó: Europress / Nicholas Kamm / AFP

  Biden alelnök ezzel szemben azt mondta: ha Trumpot megválasztanák az Egyesült Államok elnökévé, akkor az üzletembernek egy sor kérdésben komolyabbnak kellene lennie. Azt ugyan reméli, hogy Trumpot nem választják meg, mert az övétől alapvetően eltérő nézeteket vall.

  Az alelnök azt reméli, hogy Trump sokkal komolyabban veszi azt is, hogy elsajátítsa, hogyan is működik az ország kül-, és belpolitikája.

  Arra a kérdésre, hogy jót tesz-e az amerikai demokráciának Trump versenybe szállása, Biden általánosságokkal válaszolt. Amerikát nyitottnak nevezte, olyan demokráciának, ahol bárki hallathatja a hangját, kifejtheti véleményét, elkötelezheti magát egy ügy mellett. Mindazonáltal fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy egyelőre még túl korai volna ítéletet formálni bárkiről is.

  Trumpot Biden is megosztó személyiségnek minősítette, s úgy fogalmazott, hogy fellépése nem egészséges Amerika számára.

  Top 16