• Külföld
Faktor

Obama: Castro halála erős érzelmeket vált ki

Fidel Castro halála miatt kilenc napos nemzeti gyászt rendeltek el Kubában. A volt elnök haláláról Barack Obama is megemlékezett.

Fidel Castro halála erős érzelmeket vált ki a kubaiakból. A volt elnök ugyanis emberek, családok, de egész népe sorsát változtatta meg. Hatásának nagyságát pedig a történelem fogja feljegyezni és megítélni - tudatta szombaton közleményben Barack Obama amerikai elnök.

Obama közleménye szerint az Egyesült Államok baráti kezet nyújt a kubai nép felé.

Forrás: Europress - AFP/Saul Loeb

Forrás: Europress - AFP/Saul Loeb

A jelenlegi elnök arra is kitért, hogy a két ország viszonyát majdnem 60 évig viszálykodás határozta meg, de elnöksége alatt kemény munka folyt, hogy le lehessen zárni a múltat, a jövőben ne legyenek ilyen nézetkülönbségek.

"Részvétünket fejezzük ki Fidel Castro családjának, együttérzéssel és imával gondolunk a kubai népre, akik a következő napokban felidézik a múltat, és a jövőbe tekintenek. S mindeközben a kubai népnek tudnia kell: az Amerikai Egyesült Államok a barátjuk és partnerük" - zárta közleményét az amerikai elnök.

Az Egyesült Államok csaknem hat évtizede, a Fidel Castro vezette kubai forradalom győzelme, és a Kubában működő amerikai vállalatok államosítása után rendelt el szigorú embargót a kommunista karibi szigetországgal szemben – írja az MTI.

Fidel Castro halálához Donald Trumpnak is volt néhány szava. Fidel Castro brutális diktátor volt, aki csaknem hatvan éven át elnyomta a saját népét - reagált szombaton Trump.

Szerinte Castro örökségként halálbrigádokat, tolvajlást, elképzelhetetlen szenvedést, szegénységet és az emberi jogok totális tagadását hagyta maga után.

Az ingatlanmágnás, megválasztott elnök szerint Kuba továbbra is "totalitárius sziget", ám bízik abban, hogy Castro halálával az ország eltávolodik "a túl sokáig tartó rémségtől, és közelebb kerül ahhoz a jövőhöz, melyben a csodálatos kubai nép végre az oly' nagyon megérdemelt szabadságban élhet".

Kommentek:

Top 0