• Külföld
Faktor

Obama 19 milliárd dollárt költene a kiberbiztonságra

Barack Obama kedden délelőtt küldte át a kongresszusnak a 2017-es pénzügyi évre vonatkozó költségvetési tervet. Ebben magas összeget kért a kiberbiztonságra.

Fotó: Europress / Saul Loeb - AFP

Fotó: Europress / Saul Loeb - AFP

Obama a korábbiakhoz képest 35 százalékkal magasabb összeget, 19 milliárd dollárt kért a kongresszustól a kiberbiztonság garantálására.

James Clapper, az amerikai hírszerzés legfőbb vezetője szerint a számítógépes támadások az Egyesült Államok kormányzati rendszere és polgári struktúrák széleskörű sebezhetőségéhez vezethetnek. Obama azt mondta, már tárgyalt erről a képviselőház republikánus elnökével, Paul Ryannel, és aláírta azt az elnöki rendeletet is, amellyel létrehozzák a magánadatok védelmét szolgáló állandó szövetségi tanácsot.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Barack Obama szerint teljesen fel kell újítani a szövetségi kormányzat számítógépes rendszereit, mert túlságosan régiek. Az elmúlt években több mint százmillió amerikai személyes információi estek számítógépes támadások áldozatául. Azt ígérte, minden amerikainak megteremtik az alapvető internetes biztonságot - írja az MTI.

    Mindehhez három eszközt javasolt: 3 milliárd dolláros alapot a szövetségi kormányzat számítógépes rendszerének azonnali korszerűsítéséhez, számítógépes szakemberekből álló kormányzati testület felállítását és számítógépes szakemberek képzéséhez ösztöndíjakat, illetve kedvezményes tandíj-hiteleket, valamint szoros együttműködés kialakítását a magánszektorral.

    Tervbe vették egy tesztlaboratórium létrehozását is, ahol a különböző cégek szimulált támadások segítségével próbálhatják ki a saját rendszerük biztonságosságát.

    Obama azt is mondta, kétpárti bizottságot hoznak létre az országos kiberbiztonság erősítésére.

    Top 16