• Külföld

Ő tervelte ki a párizsi terrortámadásokat

A párizsi hatóságok megnevezték, ki volt a pénteki merényletsorozat kidtervelője: Abdelhamid Abaud, egy 27 éves szélsőséges belga iszlamista. A férfi az Iszlám Állam egyik legaktívabb terroristája.

Fotó: Dabiq

Fotó: Dabiq

A férfi Belgiumban született, de marokkói származású. Fontos szerepet tölt be az Iszlám Állam soraiban: több robbantásos vagy lövöldözéses támadást is kitervelt és megszervezett már – írja a Guardian. Jelenleg valószínűleg Szíriában tartózkodik, többször is feltűnt már az Iszlám Állam propagandafilmjeiben.

Azóta szerepel a körözött iszlamisták listáján, amióta januárban részt vett egy belga lövöldözésben – ekkor egy Iszlám Államhoz köthető sejten ütöttek rajta a rendőrök. A rajtaütésről sokáig azt hitték, hogy megsemmisítette a sejtet, de aztán kiderült, hogy Abaud megszökött.

Abaud kapcsolatba hozható egy meghiúsult, augusztusi támadással, amikor egy vonaton akart egy terrorista lövöldözni, de megakadályozták, valamint egy párizsi templom megtámadásával, amelyre áprilisban került sor.

Abaudot gyakran látogatták munkanélküli arab bevándorlók, és kapcsolatban állt a jelenleg még szökésben lévő terroristával, Salah Abdeslammal is, aki részt vett a pénteki párizsi merényletekben. 2010-ben mindkettejüket bebörtönözték fegyveres rablásért – írja a BBC. Abaud 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, és 13 éves öccsét is arra biztatta, hogy vegyen részt a szíriai harcokban. Kapcsolatban állt a 2014-es brüsszeli merénylet elkövetőjével is, aki négy embert ölt meg egy zsidó múzeumban.

A párizsi terrortámadásról szóló cikkeinket itt találja, az Iszlám Állam terveiről pedig itt írtunk korábban.

Top 0