• Külföld
Faktor

Ő az első európai terhes nő, aki elkapta a Zika-vírust

Spanyolországban kimutatták a zikavírust egy állapotos nő szervezetében, aki nemrég Kolumbiában járt - közölte a madridi egészségügyi minisztérium. Ő lehet az első várandós, akinél igazolták a fertőzést Európában

A magzatok kóros kisfejűségéért is felelős kórokozó robbanásszerűen terjed Latin-Amerikában. Elsősorban szúnyogok terjesztik, de volt már példa arra, hogy a vírus nemi úton fertőzött meg valakit.

Képünk illusztráció. Fotó: Europress / Mario Tama - Getty Images

Képünk illusztráció. Fotó: Europress / Mario Tama - Getty Images

A most vírusfertőzéssel diagnosztizált spanyol nő terhességének 13-14. hetében jár, épp abban az időszakban, amelyben a gyanú szerint különösen veszélyes lehet a fertőzést. Vagyis nagy eséllyel kóros kisfejűséget (mikokefáliát) okoz a magzatnál. A fertőzött nőt orvosi megfigyelés alatt tartják.

Kiderült közben az is, hogy egy férfi pedig vérátömlesztéssel kaphatta el a vírust. A Sao Paolótól 100 kilométerre lévő Campinas egészségügyi hatóságai szerint lőtt sebek miatt ápoltak a kórházban egy férfit tavaly áprilisban. Több transzfúziót kapott, és így kapta el a vírust. Az egyik véradóról ugyanis kiderült, hogy vírushordozó - írja az MTI.

A város egyetemének vérellátó központjában azt is mondták, egy másik véradójuknál is jelentkeztek a betegség tünetei, viszont akinek vért adott, tünetmentes

Egy szakértő szerint a vírus ellenszerét terhes nőkön kellene tesztelni.

Top 0