• Pénz
Faktor

Globális probléma: el kell fogadni a 70 éves nyugdíjkorhatárt

A szakértőknek rossz hírük van, szerintük hamarosan meg kell barátkozni a 70 éves nyugdíjkorhatárral.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Nemcsak Magyarországon, de a fejlett világban is szembe kell nézni a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerek reformjával - derül ki Világgazdasági Fórum jelentéséből. A tanulmány többek között beszámol arról, hogy a népesség fogyása (ami a legaggasztóbb jelenség) mellett nagyon sokan vannak olyanok, akik alacsony bért fizető állásban dolgoznak, így az állami nyugdíjkasszába befizetett hozzájárulásuk igen kevés. Mindezek mellett pedig a világ éppen ezekben az évtizedekben áll a digitalizáció és a robotika jelentette robbanás előtt, melynek következtében állások milliói szűnhetnek meg rövid időn belül - írja a Pénzcentrum.

Az alacsony bérek után fizetett járulékok hazánkban még nagyobb problémát jelentenek. Nagyon sokan vannak azok, akik csak a minimálbér után fizetnek, így sokkal kevesebb pénz áramlik a nyugdíjkasszába, mint amire szükség lenne. Egyes számítások pedig azt mutatják, hogy 2030-ra már alig kilenc hónapnyi nyugellátást lesz képes finanszírozni egy évben, az állami nyugdíjrendszer, amennyiben addig nem következik be valamilyen gyökeres változás.

A globális méretű problémák hatására nem meglepő, hogy egyes szakértők már most extrém magas nyugdíjkorhatárra figyelmeztetnek.

"Jobb, ha mindenki felkészül, hetven éves kor az új nyugdíjkorhatár" - véli Suze Orman, amerikai pénzügyi szakértő. Szerinte az ember 60 és 70 éves kora között érheti el a legnagyobb megtakarításait, megnövekedett jövedelme miatt. Az viszont kérdéses, hogy az emberek fizikailag bírni fogják-e, ha valóban 70 éves korukig kell dolgozniuk.

Kommentek:

Top 0