• Külföld
Faktor

Összeomolhat a világ legnépesebb országa, közeleg a nyugdíjkatasztrófa

A fiatalok későn kezdenek takarékoskodni, ráadásul adósságokat halmoznak fel.

A kínai ezredfordulós fiatalok több mint fele kerülhet bajba nyugdíjas éveire, mivel egy új kutatás szerint nem tesznek félre eleget az idősebb éveikre. Ehhez csak bónuszként jön hozzá az egyre öregedő társadalom és a halmozódó adósságállomány - írja a Financial Timesra hivatkozva a Portfolio.

A Fidelity International és az Ant Fortune közös kutatása szerint a 18-34 év közötti kínai fiatalok mindössze 44 százaléka kezdett el félretenni nyugdíjas éveire, mindezt úgy, hogy a megkérdezettek átlagosan 58 évesen szeretnének nyugdíjba menni.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A kutatás szerint azonban nem a nyugdíjmegtakarítások hiánya az egyetlen probléma: a kínai fiatalok ugyanis jelentős hiteleket halmoznak fel az életszínvonaluk finanszírozásához, miközben a megkérdezett fiatalok úgy vélik, hogy mintegy 237 ezer dollárnyi megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy gondtalanul élhessék nyugdíjas éveiket.

Csakhogy ennek elérésére még akkor is 59 évre lenne szükség a tanulmány szerint, ha jövedelmük ötödét minden hónapban félretennék az ezredfordulósok.

A nyugdíjra való előgondoskodás hiányát mutatja az is, hogy a megkérdezett fiatalok 40 százaléka csak 40 éves korában kezdene el megtakarítani a nyugdíjra, míg 38 százalékuk sosem gondolt még arra, hogy spórolnia kellene a nyugdíjra.

Mindeközben a kínai fogyasztási hitelállomány folyamatosan nő az országban, csak tavaly 40 százalékot emelkedett. A társadalom pedig öregszik, holott a kínai nyugdíjrendszer vázát az állami nyugdíj adja, a magánnyugdíj-pénztári séma még csak gyerekcipőben jár az országban.

A KPMG egy friss tanulmánya szerint 222 millió, 60 éves vagy a feletti korú ember él Kínában, ez a szám 2025-re 300 millióra emelkedhet a becslések szerint. A nyugdíjmegtakarítások ösztönzése érdekében a kínai kormány az idei évtől adókedvezményt ad bizonyos biztosításalapú nyugdíjtermékekhez, ezzel próbálva ösztönözni a lakosságot a megtakarításra és növelni a nyugdíjellátó rendszer magán lábát is.

Kommentek:

Top 0