• Pénz
Faktor

Túl sokáig élnek az emberek, nyugdíjas világválság jöhet

A probléma súlyosságát a szakemberek a klímaváltozás okozta veszélyhez hasonlítják.

A feltételezések szerint a történelem legnagyobb nyugdíjválsága előtt állunk: 2050-re a világ legnagyobb gazdaságainak nyugdíjdeficitje elérheti a 400 ezer milliárd dollárt, ha nem teszünk időben valamit – írja a World Economic Forum figyelmeztetésére hivatkozva a CNBC.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A World Economic Forum (WEF) számításai alapján a Portfólió arról ír, hogy az öregedő társadalom problémája óriásai méreteket ölthet a következő években. Emiatt a világ legnagyobb gazdaságainak „nyugdíjbombát” kell majd hatástalanítaniuk. Az elemzés szerint az USA-nak, Kanadának, az Egyesült Királyságnak, Hollandiának, Japánnak és Ausztráliának van a legnagyobb nyugdíjdeficitje, de ott van még Kína és India is, akikért aggódni lehet. A számítások szerint ezekben az országokban a nyugdíjfizetési kötelezettség miatti hiány mértéke meghaladhatja a 400 ezer milliárd dollárt is 2050-re, ami 2015-ben "csak" 70 ezer milliárd dollárt tett ki.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A WEF elemzése szerint a várható élettartam növekedése és az öregedő társadalom a klímaváltozás pénzügyi megfelelője. A ma és a közeljövőben született gyermekek várható életkora a 100 évet is elérheti, a nyugdíjban lévő emberek pénzügyi biztonságának megteremtése pedig csillagászati összegekbe is kerülhet.

    Kommentek:

    Top 16