• Belföld
Faktor

Pedagógus képesítés nélküli tanárok jelenhetnek meg az Ön gyereke osztályában is

A pedagógushiány egyre sürgetőbb, de még mindig nem született megoldás. Az államtitkár és a szakszervezetek pedig még nincsenek közös nevezőn.

Az egyre inkább elöregedő pedagógustársadalom, valamint a pedagógushiány problémájára az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) többek között azt a megoldást javasolta a napokban benyújtott törvényjavaslatában, hogy bizonyos tantárgyakat az enyhe, illetve a középsúlyos értelmi fogyatékos tanulóknak felsőfokú végzettséggel, de gyógypedagógusi képesítés nélkül is lehessen tanítani, illetve ott, ahol nincs megfelelő szaktanár, felsőfokú végzettséggel, de pedagógusi képesítés nélküli szakemberek is oktathatnának.

Lehet, hogy pedagógusi végzettség nélkül is taníthatnak majd.

Lehet, hogy pedagógusi végzettség nélkül is taníthatnak majd.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szerint minderre azért van szükség, mert nincs idő várni.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint viszont problémás, hogy a köznevelési törvény újabb módosítása után készségtárgyakat taníthatnának az enyhén fogyatékosok iskoláiban olyan pedagógusok, akiknek nincs is gyógypedagógiai végzettségük.

A szakszervezeti vezető azt is kifogásolta, hogy a tanárhiány ­miatt olyan szakembereket is foglalkoztathatnának, akiknek a szakmai tudása megvan ugyan a tantárgy tartalmát ­illetően, de nincs ­pedagógiai végzettségük. Gallóné azt mondta, hogy a pedagógushiányt rövidtávon a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok továbbtanításának megkönnyítésével lehetne megoldani.

A PSZ elnöke a Magyar Időknek adott válaszában hangsúlyozta, hogy el kellene törölni a továbbtanításhoz jelenleg szükséges külön engedélyt, valamint a fizetés mellett a nyugdíj összegét is meg kellene kapnia a továbbtanító pedagógusnak.

Sürgető a probléma.

Sürgető a probléma.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a speciális nevelési igényű gyermekek oktatása kapcsán kedden a parlamentben elmondta, hogy a köznevelés rendszerében az elmúlt hat évben több mint 1300-zal növelték a gyógypedagógusi munkakörben foglalkoztatottak számát, és további fejlesztések is lesznek. Hozzátette: kiderült, hogy sok helyen éveken át nem volt megfelelő az érintett gyermekek gondozása, erre a problémára megoldást kell találni.

„Ezért a napokban benyújtott törvényjavaslat szerint, ha egy ágazati képzettséggel rendelkező szakember vállalja a hiányzó végzettség megszerzését, akkor taníthatja a speciális nevelési igényű gyermekeket” – mondta az államtitkár, aki azt is jelezte, a pedagógus-életpálya és -ösztöndíjak bevezetése óta másfélszeresére növekedett a pályára jelentkezők száma.

Kommentek:

Top 0