• Belföld
Faktor

Megállíthatatlan tempóban nő az eltartott idősek száma hazánkban

A nyugdíjasok száma azért növekszik ilyen gyorsan, mert egyre tovább élhetünk.

Egyre több időskorúról kell gondoskodni Magyarországon, az öregedés pedig megállíthatatlan – írja a Központi Statisztikai Hivatal kutatására hivatkozva szerdai számában a Világgazdaság.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Hazánkban az időskori függőségi arány az 1990-es évi 20 százalékról 26 év alatt 27-re nőtt, azaz ezer aktív korúra 272 fő 65 éves és idősebb jutott tavaly.

EZT IS AJÁNLJUK:

    2060-ra ugyanez az arány már 61 százalék körül lesz a népesség-előreszámítás szerint. Ez azt jelenti, hogy ezer eltartóra 610 fő 65 év feletti jut majd.

    A népesség öregedésének egyik alapvető oka, hogy a megszületett nemzedékek közül egyre többen érik el, illetve élik meg hosszabban az időskort. Az időskorúak népességen belüli aránya 1990 óta folyamatosan, 13-ról 18 százalék fölé emelkedett.

    A hosszú távú demográfiai kilátásokat leginkább kifejező mutató az öregedési index, amely az időskorúaknak a gyermekkorúakhoz viszonyított arányát méri. Ennek a mutatónak az értéke 1990 óta folyamatosan és dinamikusan emelkedik. 1990-ben száz gyermekkorúra még csak 64 időskorú lakos jutott, 2016-ban már 126.

    Kommentek:

    Top 16