• Pénz
Faktor

Mindenkinek van, de sokan nem tudják: itt ellenőrizheti a nyugdíj befizetéseit

Az egészhez csak egy ügyfélkapus regisztrációra van szükség.

Sokan nem tudnak róla, de a legtöbb magyarnak van egyéni nyugdíjszámlája, amelynek tartalmát a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény határozza meg. Ha van ügyfélkapus azonosítónk, bármikor ellenőrizhetjük, mennyi járulékot fizettünk be eddig az állami rendszerbe - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.

Illusztráció.

Illusztráció.

Ügyfélkapu regisztrációhoz a személyazonosságunkat kell igazolni, amihez személyesen be kell mennünk egy okmányirodába.

Az egyéni nyugdíjszámla - amelyhez az adatok a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) származnak - a keresetarányos nyugdíj megállapítására, illetve önellenőrzésre alkalmas.

A táblázatok eléréséhez az országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján keresztül kell belépni az Ügyfélkapura, ott meg kell adni az azonosítónkat és jelszavunkat. Az oldal visszairányít az ONYF oldalára, ahol TAJ-számunk megadásával láthatjuk az adatokat. (Az ONYF november 1-től beolvad a Magyar Államkincstárba. Önálló honlapja viszont még működik.)

A következőket kell tenni a belépés után:

  • Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján keressük a "Társadalombiztosítási egyéni számla" menüpontot.
  • A legördülő menüben kattintsunk a felső piros nyilacskára.
  • Az átirányítás után, az ONYF honlapján válasszuk a "kivonat megtekintése" menüpontot.
  • Lépjünk be saját Ügyfélkapu azonosítónkkal.
  • Adjuk meg TAJ-számunkat.
  • A Társadalombiztosítási egyéni számla 2013-tól listázza az adatokat; az adott évre kattintva ("Részletek megjelenítése") a havi bevallásokat is látjuk.

Ha a táblázatokban szereplő adatokkal nem értünk egyet, a lakóhelyünk szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságát kell felkeresni.

Kommentek:

Top 0