• Külföld
Faktor

Nyomtalanul eltűnt kétezer ember

Az ukrajnai konfliktusban mintegy kétezren tűntek el nyomtalanul a Vöröskereszt szerint. A többségük valószínűleg meghalt.

A szervezet együttműködik az ukrán hatóságokkal, hogy eljuthasson az összes hadifogolyhoz, akiket a konfliktussal összefüggésben vettek őrizetbe. 30 helyszínen közel 580 foglyot sikerült meglátogatniuk a Kijev ellenőrzése alatt álló területeken - mondta el Alain Aeschlimann, a Vöröskereszt munkatársa.

Aeschlimann szerint a szakadár "Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok" területén 2015 januárjában a vöröskereszt munkatársai mindössze négy sebesült hadifoglyot látogathattak meg.

Azóta nem sikerült eljutniuk egyetlen fogságba esett ukrán katonához sem. "Ezen a téren javítani szeretnénk a helyzeten, illetve hozzáférést szeretnénk nyerni a fogságban tartott személyekhez, hogy segíthessük a helyi hatóságokat az emberhez méltó bánásmód és a fogvatartási feltételek biztosításában" - mondta Aeschlimann.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Elismeréssel beszélt az orosz humanitárius segítőkről, akik sokat tettek azért, hogy jobb legyen a Donyec-medence lakóinak életminősége.  Aeschlimann bámulatra méltónak nevezte Délkelet-Ukrajna népének szívósságát.

    Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala szerint az ukrajnai konfliktusban 2014 áprilisa és 2015. november 15. között legkevesebb 9098 civil halt meg, és majdnem 21 ezren sebesültek meg. Ugyanakkor jogvédő szervezetek véleménye szerint megalapozott az a feltevés, hogy az előbb említett számok nem tükrözik a valóságot, és a civil lakosság körében az áldozatok száma sokkal magasabb lehet - írta az MTI.

    Top 16