• Külföld
Faktor

Komoly siker, nyolcvan százalékkal csökkent a műanyagzacskók felhasználása Ausztráliában

A boltok azt javasolják a vásárlóknak, hogy vigyék magukkal saját újrahasználható táskájukat.

Alig fél év alatt másfél milliárddal kevesebb műanyag zacskó került a környezetbe Ausztráliában, miután az ország két legnagyobb szupermarketéből száműzték az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrokat.

A Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség (NRA) hétfői közlése szerint 80 százalékkal esett vissza az egyszer használatos zacskók fogyasztása, amióta július végén a Coles és a Woolworth berekesztette az ingyenes zacskók osztogatását a vásárlóknak - írja az MTI.

A döntést néhány vásárló haraggal fogadta, de David Stout, az NRA iparpolitikai menedzsere szerint "a számok igazolják az üzletláncok bátor döntését". Mint Stout elmondta: a Woolworth és a Coles, amelyeknek anyacégei bevételüket tekintve Ausztrália két legnagyobb vállalata, kikövezték az utat a kisebb üzletek számára.

Nyilvánvalóan a kisebb üzletek számára az a legjobb, ha vagy teljesen kiiktatják a zacskókat, vagy fizetőssé teszik a vásárlók számára. A következményektől való félelem nélkül kellene átgondolniuk ezt a stratégiát

- mondta a menedzser.

Mindenkinek, aki csomagolásban szállít dolgokat, felelősséget kell vállalnia azért, amiben szállít. Úgy gondolom, sokkal több nyomás lesz mindannyiunkon a fogyasztásunkat tekintve.

A két szupermarketlánc a vásárlóinak most azt javasolja, vigyék magukkal vásárláskor saját újrahasználható táskájukat.

Ausztrália minden államában törvényt hoztak az egyszer használatos műanyagzacskók kiiktatására, kivéve Új-Dél-Walest, az ország legsűrűbben lakott államát.

Kommentek:

Top 0