• Belföld
Faktor

Durva részletek: így történt a nyíregyházi tömeges klórgázmérgezés

A rendőrség eljárást indított.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

A Nyíregyházi Egyetemen történt klórgázmérgezés ügyében büntetőeljárást indított a rendőrség - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kedd este az MTI-vel.

Fehérvári Marietta azt mondta, hogy vizsgálják az eset körülményeit, az eljárásnak jelenleg nincs gyanúsítottja. A mérgező klórgáz vegyszerátfejtés közben szabadult fel a Nyíregyházi Egyetem uszodájában kedd délelőtt. Az intézmény uszodáját kiszolgáló vegyszertárolóban végzett vegyi folyamat során vette észre a beszállító cég alkalmazottja, hogy tévedésből két, egymással reakcióba lépő, az uszoda vízkezeléséhez használt vegyszert - a katasztrófavédelem korábbi közlése szerint hipót és kénsavat - öntött össze, ami következtében klórgáz képződött.

Az egyetem munkatársai a tűzoltók kiérkezése előtt elkezdték az uszodában lévők kimenekítését, akik közül többen köhögtek, erős, szúrós szagot éreztek és fulladásra panaszkodtak.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az Országos Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója az MTI kérdésére korábban azt mondta, kilencen szenvedtek klórgázmérgezést. A Kelet-Magyarország napilap internetes oldalával a nyíregyházi kórház azt közölte, hogy hárman közepesen súlyos, hatan enyhébb klórgáz-mérgezést szenvedtek, a súlyosabb mérgezettek az állapotuktól függően mehetnek majd haza.

    A klórgáz az orr, száj, kötőhártya és légutak a nyálkahártyáit erősen izgató gáz. Az irritáló hatás oka, hogy a nyálkahártyák nedves felszínén maró hatású sósavat képez, ezért a tüdőbe kerülve tüdőödémát okozhat, ennek kialakulásának esélyét csökkentheti a kezelés során kapott szteroid.

    Kommentek:

    Top 16