• Külföld
Maksa Mónika

Nyilvánosságra hozták az amerikai katonák által elkövetett kínzások képeit

A Pentagon 198 képet tett közzé arról, hogy az amerikai katonák 12 év alatt milyen kínzásokat hajtottak végre Irakban és Afganisztánban. Az Amerikai Polgári Jogi Unió már egy évtizede harcol a fotók nyilvánosságra hozásáért.

Az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU) kérésére hozták nyilvánosságra a kínzásokról készült képeket. A képeken a börtönbe zárt emberek zúzódásai és vágott sebei látszódnak. Főként karjukon és lábukon keletkeztek sérüléseik.

Az erőszakbotrány 2004-ben tört ki, George Bush elnöksége alatt. Akkor sokkoló fotók kerültek nyilvánosságra amerikai katonák tetteiről a fogolytáborokban. A Pentagon szóvivője szerint a fotók független bűnügyi nyomozásokból származnak.

Az ACLU már egy évtizede harcol a fotók nyilvánosságra hozásáért. Szerintük több mint 2 ezer fénykép dokumentálja az amerikai katonák visszaéléseit. A fennmaradó 1800 kép kiadásáért továbbra is harcolnak – írja a BBC.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A szervezet helyettes jogi igazgatója, Jameel Jaffer azt mondta, hogy az, hogy még mindig titkos több mint ezer kép, jelzi, hogy súlyos visszaélések történtek a fogolytáborokban. Az amerikai kormány szelektív információszolgáltatását pedig azzal vádolta, hogy félrevezeti a közvéleményt.

    Barack Obama elnöksége alatt, 2009-ben már engedélyezték a képek közlését, az engedélyt azonban később visszavonták, mert azok a közvéleményt az Egyesült Államok ellen fordíthatták volna.

    Top 16