• Belföld
Faktor

Nyelvtudásban verik az idősek a fiatalokat, ráadásul a demencia is késleltethető tanulással

Még az Alzheimer-kór ellen is véd az időskori nyelvtanulás.

A 65 év feletti magyarok 37 százaléka beszél valamilyen idegen nyelvet, elsősorban németül, angolul vagy oroszul – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készített felmérésből. Az 50 felettiek körében végzett országos reprezentatív kutatás szerint az egy generációval fiatalabbak körében már alacsonyabb ez az arány, az 50-64 évesek csupán 32 százaléka kommunikál az anyanyelvétől eltérő nyelven.

Így késleltethető a demenciaAz időskori nyelvtanulás a családtagok kivándorlása miatt is egyre népszerűbb hazánkban, az ötven felettiek harmada szívesen tanulna valamilyen idegen nyelvet, bár a legtöbben nem fizetnének érte. Nemcsak a Skype-nagyik lelkesek, hanem azok is, akik karban szeretnék tartani az agyukat, a kutatások szerint ugyanis a több nyelv ismerete évekkel kitolhatja a demencia jelentkezését és ellenállóbbá tesz az Alzheimer-kór ellen is.

A fiatalabbak kevésbé beszélnek idegen nyelveketA kutatás eredménye szerint az 50 feletti magyarok harmada beszél legalább egy idegen nyelvet, 19 százalékuk pedig többet is, ami érdemi javulást mutat a korábbi felmérésekhez képest: az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legutóbbi, 2011-es adatai szerint az 55-64 éves magyarok mindössze 20 százaléka kommunikált az anyanyelvétől eltérő nyelven.

Meglepő ugyanakkor, hogy a kutatás szerint az 50 és 65 év közöttiek körében alacsonyabb a nyelvtudással rendelkezők aránya (32%), mint a 65 év feletti korosztály esetében (37%). Ráadásul ez az arány valamivel magasabb még a 18-64 évesek idegennyelv-tudásának az Eurostat által mért 36,7 százalékos átlagánál is.

Főként ezeket a nyelveket beszélikA legtöbben angolul, németül, oroszul és franciául beszélnek a felmérés szerint. Ezeket a nyelveket nagyjából azonos arányban ismerik az 50 felettiek, viszont más nyelvet nem jelöltek meg. A 65 év felettiek körében azonban jelentősen magasabb a német, orosz és francia nyelvet ismerők aránya, mint az 50-64 évesek között. A férfiak és a nők ugyanakkora arányban ismernek legalább egy idegen nyelvet, azonban míg a férfiak jellemzően több külföldi nyelvet ismernek, addig a nők inkább csak egyet.

Főleg a városi nők tanulnának nyelveketA felmérésben résztvevők harmada tanulna szívesen valamilyen idegen nyelvet, amennyiben a képzés ingyenes lenne. A nők, valamint a megyei jogú városokban élők szignifikánsan magasabb arányban vennének részt egy ingyenes képzésben, míg azok, akik községekben élnek inkább elzárkóznak ettől a lehetőségtől.

Azok, akik nem vennének részt egy ingyenes képzésen sem, jellemzően azzal magyarázták válaszukat, hogy nincs szükségük az extra nyelvtudásra, feleslegesnek érzik azt – a nemleges választ adók negyede ezzel indokolta véleményét. Emellett olyanok is akadtak, akik meg vannak elégedve a jelenlegi tudásukkal (4%), vagy egyszerűen már túl idősnek érzik magukat a nyelvtanuláshoz (4%).

Akik szívesen tanulnának valamilyen idegen nyelvet, azok döntően angolul tanulnának (29%), mert hasznosnak, világnyelvnek tartják, amit jól tudnának hasznosítani utazáskor, külföldiekkel való kommunikáció során. A második legnépszerűbb a német (5%), majd ezt követi az olasz (2%), és a válaszadók 1-1 százaléka megjelölte a franciát, az oroszt és a spanyolt is. A megkérdezettek többsége ugyanakkor nem fizetne azért, hogy nyelvet tanuljon; mindössze 8 százalék lenne nyitott a fizetős nyelvtanfolyamra, de még ez is nagyban függ a tanfolyam konkrét árától.

Az egészségre is jó hatással van a tanulásAz elmúlt évtizedben több nemzetközi kutatás is bizonyította, hogy az időskori nyelvtanulás számos előnnyel jár: aki rendszeresen beszél két nyelven, az fokozza a memóriájának a teljesítményét, ezáltal pedig tréningben tartja az agyát.

A torontói York University kutatói szerint az anyanyelvük mellett egy másik nyelvet is beszélők szervezete ellenállóbb az Alzheimer-kórral szemben, mint a csak egy nyelvet ismerőké. Akinek csak egy anyanyelve van, és az iskolában tanult idegennyelv-tudását esti tanfolyamokon próbálja felfrissíteni, az is tesz valamit a memóriája teljesítményének fokozása érdekében. Azt a jelenséget azonban, amely az időskori demencia jelentkezését évekkel kitolja, eddig csak kétnyelvű környezetben felnőtt személyeknél sikerült kimutatni.

Kommentek:

Top 0