• Külföld
Faktor

Elkeserítő statisztika: ezen a listán stabilan az utolsók vagyunk

Az Eurostat adatai szerint az egész Európai Unióban a magyarok közül beszélnek a legkevesebben idegen nyelvet.

Ez látszik azon a grafikonon is, amelyet az Európai Bizottság tolmácsolási főigazgatósága tett fel a Facebookra. Ebből kiderül, hogy Magyarországon a felnőtt lakosságnak mindössze 37 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet. 

Az uniós átlag ehhez képest 66 százalék, vagyis az unió polgárainak pont kétharmada beszél legalább egy nyelven az anyanyelvén kívül. A lista élén a többnyelvű Luxemburg áll 99 százalékkal, ahol a luxemburgin kívül, mindenkinek muszáj németül és/vagy franciául beszélnie, ha túl akar élni a világban.

Második és harmadik helyen Litvánia és Lettország áll 97 és 95 százalékkal, bár náluk feltételezhetően a szovjet időkben államnyelvnek számító orosz lehet a megtanult idegen nyelv. De sok olyan ország is akad a lista elején, ahol nem történelmi okokból tudnak az emberek több nyelvet, hanem mert tudják, hogy ez fontos.

Magyarország viszont Bulgáriával együtt jócskán leszakad a listáról: még a harmadik legrosszabbnak számító Spanyolországban is 50 százalék felett van az idegen nyelvet beszélők száma, míg nálunk és Bulgáriában is 40 százalék alatt van ez az arány. 

Kommentek:

Top 0