• Élet
Faktor

Megdőlt a nyelvtanulással kapcsolatos hiedelem: ekkor kell elkezdeni

A tudósok kiderítették, hogy hány éves korig vagyunk igazán fogékonyak.

Egészen a tizenéves kor végéig nagyon hatékony az idegennyelv-tanulás, a hanyatlás csak ezután kezdődik - vélik a Massachusetts Institute of Technology (MIT) szakemberei egy friss kutatás eredményei alapján.

Idővel egyre nehezebb megszerezni a nyelvvizsgát.

Idővel egyre nehezebb megszerezni a nyelvvizsgát.

Fotó: Simay Dóra

Az MIT kognitív nyelvészei szerint „a kritikus periódus”, a nyelvtanulás szempontjából igazán hatékony gyerekkori időablak, jóval tovább van nyitva, mint azt általában gondolni szokás. Az eredmények szerint egészen 17-18 éves korig nagyon hatékony az elme az idegennyelv-tanulásban - idézi a kutatást az Index.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tökéletes angolhoz elég mondjuk elkezdeni a nyelvet középiskolában. Bár az elme még ekkor is nagyon fogékony, az említett időablak csukódása már közel van, így egyszerűen nem marad elég idő a nyelv megfelelő elsajátításához.

    Ha azt szeretnénk, hogy a gyerek egyszer majd akár úgy tudjon megszólalni, mint egy anyanyelvi beszélő, legkésőbb tíz éves korban el kell kezdeni a nyelvtanulást.

    "Ha az angol nyelvtant anyanyelvi szinten akarod elsajátítani, 10 éves kor körül el kell kezdeni. Azok között nem látunk nagy különbséget, akiknek ez az anyanyelve és akik csak tíz évesen kezdik, de ezután már egyértelmű a hanyatlás" – kommentálta saját eredményeit az egyik kutató, Joshua Hartshorne. Hogy pontosan miért kezdenek idővel romlani a nyelvtanulási képességek, még ma sem világos teljesen – biológiai és kulturális-társadalmi okok egyaránt szerepet játszhatnak benne.

    Kommentek:

    Top 16