• Külföld
Faktor

Nyáron egy nap alatt összeroppanhatnak a hotspotok

A Brüsszel által Olaszországban és Görögországban szorgalmazott regisztrációs központok vagyis hotspotok összeroppanhatnak a migránsok áradata alatt, ezért nem jelentenek megoldást. Ezt írta a La Repubblica című olasz napilap. A lap interaktív szimulációja azt mérte fel, miként lennének képesek a görögországi és olaszországi hotspotok működni a folyamatosan érkező migránsok áradatával szemben. A vizsgálat szerint semennyire. Ugyanis, ha a Földközi-tengeren keresztül az idén is annyi migráns érkezne Görögországba és Olaszországba, mint 2015-ben, akkor az EU által a két tagállamban szorgalmazott regisztrációs központok egyetlen nap alatt az összeroppanás szélére kerülnének, főleg a nyári időszakban, vagyis amikor a legtöbben érkeznek.

A Brüsszel által sürgetett regisztrációs központok feladata a többségében dokumentumok nélkül érkező migránsok azonosítása és nyilvántartásba vétele fényképpel, valamint ujjlenyomattal, mégpedig a migránsok érkezésétől számított negyvennyolc órán belül. A szimuláció szerint a hotspotok tölcsérként működnének, vagyis azonnal megtelnének migránsokkal, akiket nem tudnának megfelelő gyorsasággal regisztrálni és főleg továbbküldeni vagy kitoloncolni, attól függően, hogy migránsokról van-e szó vagy sem.

Europress / Rene Gonolj / GettyImages

Europress / Rene Gonolj / GettyImages

A regisztrációs központok nem tűnnek megoldásnak, akkor sem lennének képesek a befogadásra, ha már mindegyik működne. Hozzátette, hogy az olasz belügyminisztérium is osztja a regisztrációs központokkal kapcsolatos aggodalmakat.

EZT IS AJÁNLJUK:

    - írta a La Repubblica.

    Olaszországnak hat központot kell nyitnia a déli partokon, ezekből eddig Lampedusa szigetén, a szicíliai Trapaniban és Pozzallóban működik egy-egy hot spot. A pugliai Tarantóban február végéig nyílik meg a következő. Görögországban a négy tervezett regisztrációs központból még egyik sem működik.

    A számítások szerint a tavalyihoz hasonló migránsáradat nyomása alatt a görög regisztrációs központok már május végén képtelenek lennének munkájukat végezni, az olaszországi hotspotok pedig akkor bírnák az ütemet, ha az érkező migránsokat egy nap leforgása alatt tovább tudnák küldeni. Tavaly Olaszországba több mint 153 ezer illegális bevándorló érkezett, és idén is már több mint négyezren, miközben az összes olaszországi regisztrációs központ egyszerre 2250 embert képes befogadni.

    Top 16