• Belföld
Faktor

Kiüríti a pénztárcánkat az extrém idő: komoly pénzeket bukhatunk az autónkkal

Balesetveszélyes lehet, ráadásul még meg is bírságolhatnak, ha nyári gumival autózunk, pedig korábban minden okunk megvolt azt hinni, hogy eljött a csere ideje. A lekopott nyári gumi a hóval borított utakon nem megfelelő műszaki állapot, és ezzel el lehet bukni a kártérítést, akár több százezer forintot is.

Sokakat felkészületlenül ért az extrém áprilisi időjárás, a behavazott utakon az autósok jelentős része nyári gumival közlekedett, sokan baleseteztek is. Már az első napon jelentős volt a kár, a felmérések szerint akár több tízmillió forintra is rúghat az összeg – írja az Inforádió.

A hirtelen jött hó, szél és elfagyás a biztosítókat is meglepte, nem gondolták, hogy áprilisban néhány napig ismét jellemzően téli káresetekkel kell foglalkozni. Már rengeteg autós jelentkezett a biztosítójánál kártérítésért – közölte a portállal a CLB biztosítási alkusz.

Illusztráció.

Illusztráció.

A cég kommunikációs igazgatója, Németh Péter arra figyelmeztetett, hogy ugyan a biztosítók igyekeznek eleget tenni az elvárásoknak, és megtérítenek minden jogos kárt, de a nyári gumik gondot okozhatnak, hiszen vitatható, hogy az ilyen balesetekben is jár-e kártérítés. A kártérítés egyik feltétele ugyanis az, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen.

Márpedig a nyári gumi, a havas téli utakon nem számít megfelelő műszaki állapotnak

– szögezte le a szakértő. Németh Péter szerint most tehát csak a biztosítók jóindulatán múlik, méltányolják-e az extrém körülményt, és fizetnek-e azoknak is, akik nem az „útviszonyoknak megfelelően", vagyis, a havas úton nyári gumival közlekednek.

Kommentek:

Top 0